Доступність посилання

ТОП новини

Європейський експерт уважає, що роз’єднаність українських політичних сил дозволяє Росії шантажувати Україну – цього разу поставками ракет до Ірану і Китаю.


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Роз`єднаність українських політичних сил дозволяє Росії залякувати Україну – раніше це стосувалося Криму чи газових поставок, а нині йдеться про звинувачення в продажу ракет до Ірану і Китаю. Таку думку висловив в інтерв`ю радіо „Свобода” директор Європейського інституту міжнародних відносин Ірнеріо Семінаторе. Раніше у четвер голова Ради Безпеки і Оборони України Володимир Горбулін заявив, що звинувачення Росії пролунали невипадково напередодні саміту Групи Восьми.

Росія нічого б не могла виграти від шантажування України, якби її політичні сили були згуртовані. На думку брюссельського експерта, нині Москва створює тиск на Київ, коли обвинувачує його в постачанні ракет до Ірану і Китаю:

„Я думаю, що проблема полягає в залякуванні. Спочатку я закриваю газовий кран і мотивую це ринковою логікою, аби просто підняти ціни. Те саме стосується проблеми щодо позиції України щодо Криму і російського флоту – на цю тему виникає дискусія кожного разу”.

За його словами, Україна стала об’єктом залякувань і маніпуляцій через внутрішню роз''єднаність. Він уважає, що Росія використовує відсутність єдності в українському суспільстві, яка була особливо очевидною під час Помаранчевої революції. Семінаторе впевнений, що говорячи про продаж Києвом ракет до Ірану і Китаю, Москва тим самим хоче дискредитувати Україну:

„Звичайно, це той випадок. Але кінцева мета політики – це не дискредитація. Метою є можливість Російської Федерації впливати зсередини на українські політичні сили, яким бракує єдності”.

А Росія, за його словами, має два політичних обличчя: одне повернуто на Захід, а інше ще й досі дивиться в минуле.
XS
SM
MD
LG