Доступність посилання

ТОП новини

Розблокування парламенту і новий скандал у ході спікеріади: чи створено нову коаліцію?


           Слухайте:

Гості Вечірньої Свободи: народний депутат Борис Беспалий (“Наша Україна”) та політолог Вадим Карасьов.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін: Тільки-но представники Партії регіонів розблокували трибуну Верховної Ради, спалахнув
Ведучий: Кирило Булкін
новий скандал. Очолювані Олександром Морозом соціалісти (за винятком Йосипа Вінського) відмовилися підтримати запропонованою “Нашою Україною” кандидатуру Петра Порошенка на посаду спікера.

Наразі внесено у бюлетені для голосування у виборах спікера два прізвища: Миколи Азарова від Регіонів і Олександра Мороза від соціалістів.

Чи створено де-факто нову коаліцію у форматі Регіонів, соціалістів та комуністів? Що взагалі відбувається у Верховній Раді, і чим закінчаться вибори спікера? Хто після цього стане прем’єром?

Ці та інші питання обговоримо сьогодні з гостями.

Перше запитання: чи реалізується заздалегідь підготовлений сценарій, і ким саме він був підготовлений? Борис Безпалий: Мені здається, що ніщо не розраховано так точно, як випадковості. І те, що Регіони розблокували у той момент, коли досягли домовленостей з Морозом. Мені здається, що вони якраз і тримали паузу і обробляли Мороза і його оточення.

На сьогоднішній момент де-факто і по голосуваннях, і по настроях відчувається і є дуже висока вірогідність утворення коаліції в складі Регіонів, СПУ та КПУ.

Вадим Карасьов: По-перше, сьогодні у ВР відбулося не тільки розблокування, а й, я сказав би, розкоаліціювання. Тобто, фактично Мороз вийшов із коаліції, коли не підтримав Порошенка, і його партія висунула його кандидатуру на посаду спікера.

Але я не поспішав би говорити, що вже оформлена інша коаліція, тому що поки що вибори спікера проходять за старим регламентом і по старій процедурі.

Я вже казав, що було дві логіки формування уряду і парламенту: коаліційні і спікеріадна. Партія регіонів, натиснувши на слабку ланку у помаранчевій коаліції (а це Мороз і соціалісти) якраз розблокувала трибуну, але блокувала й коаліційну логіку формування парламенту і уряду і перейшла до спікеріади. Обирається спікер, а потім вже по ситуації будуть формуватися якісь коаліційні комбінації.

Але я не виключаю, що в кінцевому рахунку може створитися коаліція Партії регіонів, СПУ, КПУ. Спікер – Мороз, а прем’єр-міністр - хтось із Партії регіонів.

Представник фракції регіонів сьогодні сказав журналісту видання “Главред”, що їхнім завданням було зірвати коаліцію, а рішення навіть про підтримку Миколи Азарова на посаду спікера фракція не ухвалювала.

Шановні гості, про що це, на вашу думку, свідчить?


Борис Безпалий: Я ще раз повторюю, що ніщо так не розраховано як імпровізація. Артисти це добре знають.

Я хотів би підкреслити, що П.Порошенко вже був кандидатурою загальних зборів учасників помаранчевої коаліції, так само, як і Юлія Тимошенко на посаду прем’єр-міністра. Тим самим СПУ прямо і брутально, і відверто порушила коаліційну угоду, яку вона підписала.

Щодо того, про що Ви говорите, то я тут з Вадимом погоджуюся в тому, що найбільш ймовірний варіант, що спікерство – це є ціна Морозу за перехід до Регіонів.

В який спосіб технологічно буде реалізований сценарій? Чи це буде один тур голосування? На мій погляд, розігрується фарс, тому що вони там вже про все домовилися, а зараз просто розігрують про людське око той або інший спектакль.

Вадим Карасьов: Цей сценарій, який був направлений на зрив помаранчевої коаліції і перехід до спікеріадної логіки має теж слабкі місця. Чому? Тому, що зрив коаліційної логіки з боку Партії регіонів і Мороза перекреслює політичну реформу. А Мороз завжди був за політичну реформу. Тому тут практично незрозуміло.

Коли Мороз погодився на те, щоб висуватися на посаду спікера і на голосування по спікеру, то він голосує за спікера старої, президентсько-парламентської, республіки, а не вже в новому конституційному контексті. Це слабка ланка.

Як будуть далі розвиватися події у зв’язку з цими факторами, тим більше, що Партії регіонів не потрібна коаліційна логіка? Адже вона більше хоче, аби були такі ситуативні більшості, і вона завжди буде мати ядро, а прилучати інших.

То, дійсно, що зараз заважає Президенту, з огляду на зруйновані домовленості, одразу після затвердження суддів КСУ подати позов стосовно реформи (вона ймовірніше буде скасована) і повернення до своїх попередніх повноважень і так далі?

Борис Безпалий: Ніщо не заважає, тим більше, що він є Гарантом Конституції і в умовах, коли не діє КСУ через те, що не приводять до присяги суддів, у нього є моральні і правові до цього підстави.

Але я так само не думаю, на відміну від пана Вадима Карасьова, що Регіони пішли на зрив коаліційної логіки. Я думаю, що швидше йде перекоаліціювання, що вони все ж таки швидше виходять на коаліцію, тому що коаліція – це 240 консолідованих дисциплінованих голосів, які дозволять їм в цілісний спосіб реалізовувати свої наміри.

Їм не треба ніякі ситуативні. Це команда, схильна до жорсткої дисципліни. І, мабуть, такі домовленості є.

Тому мені все ж таки більш ймовірним дається, що утвориться коаліція: Партія регіонів, СПУ та КПУ, і що плата Мороза за участь в цій коаліції – це його спікерство.

Давайте поговоримо трішки, що буде з СПУ.

Чи можливий розкол в Соцпартії після сьогоднішніх подій і, зокрема, демаршу Йосипа Вінського? Він стверджував, що за ним більшість в партії, а з фракції, схоже, його не підтримав ніхто?


Борис Безпалий: Оскільки я є членом іншої партії, то мені на відміну від незалежного політолога Вадима Карасьова не є коректним коментувати це питання.

Вадим Карасьова: Я думаю, що виклики є сьогодні для багатьох партій і для соціалістів, тому що такі кульбіти поміж крапельками, поміж великими коаліційними туманностями – це і відповідальність перед електоратом.

Соціалісти ніколи не будуть своїми для Партії регіонів, тому що Партія регіонів теж пам’ятає, що було.

Вони залишаться монолітними чи дійсно частина за Вінським піде?

Вадим Карасьова: Я думаю, що це початок такої глибинної ерозії соціалістів, тому що вони можуть втратити свій авторитет як політична сила.

По-друге, в цій коаліціаді ми побачили, що партії не проходять тест на партійність, на партійну дисципліну, на єдність, тому що в кожній партії є свої групи впливу.

До речі, це теж стосується “НУ”, тому що до кінця так і не було гарантій, чи проголосує навіть дехто з “НУ” за Петра Порошенка.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG