Доступність посилання

ТОП новини

Ніно Бурджанадзе не вибрали головою Парламентської Асамблеї ОБСЄ.


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе не стала головою Парламентської асамблеї ОБСЄ. На цю посаду депутати під час сесії у Брюсселі вибрали іншого кандидата – шведа Йорана Леннмаркера. Парламентська Асамблея об’єднує парламенти 55 країн-членів Організації з Безпеки і Співпраці в Європі та є головним форумом для парламентарів цієї безпекової, економічної та правозахисної організації.

Ніно Бурджанадзе не пощастило очолити Парламентську асамблею ОБСЄ. Вона претендувала на цей пост разом з іншими кандидатами з Німеччини, Болгарії та Фінляндії. Як вважають оглядачі, грузинський спікер мала б непогані шанси на обрання на цю поважну міжнародну посаду, якби не активна протидія з боку Москви. Тож в результаті депутати таємним голосуванням обрали досвідченого шведського парламентаря Йорана Леннмаркера.

Про нового керівника розповідає представник Парламентської Асамблеї ОБСЄ Андреас Бейкер:

“Пан Леннмаркер очолює комітет Асамблеї з політичих справ та безпеки протягом кількох років. А нині до цього додається посада голови Парламентської Асамблеї. Він також був спеціальним представником з конфлікту в Нагірному Карабаху”.

Тож на чолі Парламентської Асамблеї ОБСЄ опинилася людина, ім’я якої добре відомо в Азербайджані і Вірменії. Леннмаркер неодноразово бував у цих країнах. Там, допомагаючи розв’язувати нагірно-карабахський конфлікт, він зустрічався з представниками громадськості та біженцями.

Минулого року шведський депутат підготував доповідь «Безцінна можливість – деякі ідеї щодо конфлікту в Нагірному Карабаху». Цю роботу оцінили у Вірменії – президент країни Роберт Кочарян сказав минулого листопада, що доповідь Леннмаркера є збалансованою. Єревану, зокрема, сподобався той факт, що представник ОБСЄ відкинув ідею Баку, за якою переговори з Нагірного Карабаху може бути продовжено тільки після того, як буде повернуто землю. Шведський депутат уважає, що нагірнокарабахський конфлікт слід негайно вирішити, аби припинити страждання людей та економічні й соціальні негаразди.

Леннмаркер очолюватиме Парламентську Асамблею ОБСЄ замість американця Алсі Гестінгса. Новий керівник працюватиме на посаді голови впродовж року, потім депутати можуть переобрати його на повторний термін.
XS
SM
MD
LG