Доступність посилання

ТОП новини

Річниця терактів у Лондонському метро і можливість нових атак.


Василь Зілгалов Прага, 7 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Рівно рік тому четверо молодих хлопців-мусульман, самогубців, здійснили теракти у лондонському метро і у міському автобусі столиці Великої Британії. Крім них загинуло 52-і ні в чому не повинних особи і понад сімсот людей було поранено. Сьогодні лондонці відзначають сумну річницю та запитують, що підштовхнуло згаданих молодих мусульман на такий жахливий крок і чи можливі нові теракти?

У п’ятницю опівдні Лондон відзначив двома хвилинами мовчання пам’ять жертв трьох минулорічних терактів в столичному метро і в одному з міських автобусів. Вже зранку багато людей прийшли до станції метро і автобусної зупинки, де минулого року прогриміли вибухи, і поклали там багато квітів. Ось що розповідає чоловік - свідок тих трагічних подій річної давності:

"Ми залишили платформу і поїхали, коли приблизно через сто метрів пролунав вибух і ми бачили спалах вогню, після цього все поглинула темрява і поїзд зупинився. Блимало лише сигнальне світло. Люди почали кричати, з’явилася кіптява, яка прокривала все довкола і наш одяг , і наші руки. Ми не розуміли, що сталося."

Ось що розповідала радіо Свобода українка - Людмила Пекарська, жителька Лондона, на другий день після вибухів в столичному метро:

"Вранці я їхала на роботу до центральної частини Лондону, називається вона Нотінгілл Ґейт. І я звичайно беру Пікаділі Лайн. Та вже на Пікаділі Лайн все було зупинено. І люди, з якими прийшлося бути там, в середині, говорили, що вони були у повному шоці і весь тунель був у диму, і погасла електрика, нічого не було видно і нічим було дихати. І, звичайно, кожний мав свої думки, і вважав що це останні хвилини або години. Так що було дійсно дуже страшно. Цей вибух, наскільки тепер ми вже знаємо, він відбувся та вміло. Там є широкий тунель, коли поєднуються три потяги, котрі йдуть з різних частин, і вони якийсь час поєднані у одному тунелі. Так от вибух відбувся тоді , коли три поїзди поєдналися. Так що дуже страшні руйнації всередині відбулися і ще сьогодні протягом ночі працювали там бригади, які звідти витягали звідти тіла людей. І ще сьогодні там роботи продовжуються..."

Через рік слідчим Скотланд Ярду досконально відомо все про чотирьох молодих смертників, що здійснили в лондонському метро теракти минулого року. Але відповіді на головне питання, хто скеровував терористів, сьогодні ще немає. Бо показаний цього тижня арабським каналом Аль-Джазіра відео запис із одним з чотирьох лондонських смертників, Шехзадом Танвіром, котрий сказав напередодні 7 липня 2005 року , що ці теракти лише початок і вибухи триватимуть до того часу, поки британські війська не будуть виведені з Іраку та Афганістану та британський уряд не перестане допомагати США та Ізраїлю. Та ця плівка не визнається поки що владою у Великій Британії, як доказ зв’язку минулорічних терактів в Лондоні з Аль – Каїдою. Хоча чільник лондонської поліції Ян Блєр сказав у п’ятницю, що не виключені нові теракти, додавши також, що за рік, що минув, вдалося попередити щонайменше три можливих спроби нових терактів.
XS
SM
MD
LG