Доступність посилання

ТОП новини

Доброзичливість.


Інна Набока Київ, 10 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Щодня нас турбують, дратують, засмучують десятки подій і проблем. І все це впливає на наш настрій. Але ні політичні негаразди, ні футбольні пристрасті, ні навіть несамовита літня спека зовсім не звільняють нас від необхідності бути доброзичливими.

Кожного ранку я їду в переповненому метро на роботу і за звичкою спостерігаю. Як по-різному поводяться люди в цих не таких вже й екстремальних умовах!

У натовпі характер людини проявляється, наче кістки на рентгенівському знімку. Всім у вагоні тісно, незручно, душно. Але одні сприймають це спокійно, доброзичливо, з гумором. Хтось дотепом, легким жартом може миттєво розрядити обстановку, викликати посмішки попутників. І стає вже не так тісно, вбачаєш навіть щось кумедне в цій ситуації. Інші - помурі, роздратовані, агресивні, наче напружують атмосферу. Одне необережне слово – і у відповідь ціла злива грубощей, образ. І ось уже весь вагон вибухає негативними емоціями, випромінює злість і агресивність. А попереду – цілий робочий день, і хто зна, чи не повернеться цей негатив, як бумеранг, до його ж призвідців, несправедливою нагінкою начальства, неуважним лікарем чи невідремонтованим ліфтом. Натомість доброзичливість, привітність викликає навколо себе ланціюгову реакцію гарного настрою, добрих почуттів і позитивних емоцій.

Впродовж дня ми спостерігаємо безліч подібних випадків. Одна сердита, роздраратована продавщиця „заряджає” своїм настроєм десятки людей. Втім, дехто вважає, що бути доброзичличим зовсім не обов’язково, Достатньо бути просто добрим фахівцем, а решта – дрібниці.

Та у людських стосунках немає дрібниць. Скажімо, такий важливий момент взаємин, як критика. Вона також маж бути доброзичливою. Психологи наголошують: будь-яке найнеприємніше зауваження, якщо воно зроблено спокійним, доброзичливим тоном, сприймається нормально. Коли ж справедливі за суттю речі говорять із неприязню, різко, грубо, їх не чують і не приймають. Варто пам’ятати про це і керівникам, і підлеглим.

Наша доброзичливість полегшує життя оточуючим.Але вона необхідна і нам самим. Врешті решт, одна з ознак гарного виховання і полягає у вмінні не переносити свій поганий настрій на інших. Де б ви не працювали, чим би не займалися протягом дня,спробуйте бути до всіх доброзичливим. Можливо, для декого це буде нелегко. Можливо, не завжди у відповідь ви отримаєте таке ж добре ставлення до себе і не всі оцінять ваші старання. Але справа не у вдячності чи оцінках інших. Просто на душі у вас неодмінно стане краще.

„У нас немає можливості робити добро всім, але бути до всіх доброзичливим – можна”, - зауважив один філососф. Непогане життєве правило, чи не так?
XS
SM
MD
LG