Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні реакції на події у Верховній Раді України.


Василь Зілгалов Прага, 11 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Те, що оборонці трибуни Верховної Ради з Партії Регіонів не пускали вчора у дипломатичну ложу закордонних дипломатів, не викликало жвавих коментарів у світі. Бо більшість міжнародних реакцій стосується суті нинішніх подій в українському парламенті. Європейські соціалісти розчаровані різким "політичним поворотом" Олександра Мороза, у Європейській комісії розгублені з того , що реально прем’єром уряду України може стати людина, котра була пов’язана з фальсифікацією президентських виборів 2004 року. Російська опозиція також по - своєму реагує на події у Києві.

Міхаіл Касьянов
В російській столиці вчора і сьогодні відбувається конференція досить різнобарвної російської опозиції під назвою "Інша Росія", не всі російські опозиційні партії беруть участь у цьому. Один з організаторів цього зібрання, колишній російський прем’єр – Міхаіл Касьянов, так оцінив перебіг подій в українському парламенті у інтерв"ю радіо Свобода:

"Не знаю, як поведе себе російське керівництво але те, що розвиток подій допустимий і нормальний – це так, це моя думка. Оскільки Партія регіонів зайняла перше місце на виборах, бажають цього інші опоненти в цій країні, не бажають, але це серйозне представництво народу. І не враховувати це - не можна. Якщо коаліція , котра складала більшість, не змогла створити уряд - це їх проблема. І тепер абсолютно можливо, і правильно зробить президент Ющенко, якщо дасть можливість іншим людям створити коаліцію. Це нормальна практика. І те, що в Україні ці проблеми сьогодні існують, вони не повинні розглядатися, як трагічні...Це перехідний період – через який варто пройти. І після цього Україна буде розвиватися скоріше аніж ми/ Росія/. Тому, що вони повирішують всі свої проблеми демократичних інститутів. І після цього економіка буде просто гнатися з величезною швидкістю і вони будуть в Євросоюзі душе швидко."

Додамо, що Міхаіл Касьянов, лідер Народно-демократичного союзу Росії, також проти того щоб Україна вступала і в НАТО. Але інші опозиційні сили в Росії, зокрема праві сили, мають дещо інші думки щодо українських подій.

Європейські соціалісти негативно оцінили політичний поворот Олександра Мороза. Депутат Європарламенту від Партії європейських соціалістів Ян Марінус Вірсма сказав, зокрема: "дуже стурбований, що зненацька цей курс змінився, і пан Мороз був обраний спікером Ради. Це був рух за межами блоку, що призвело до обрання зовсім іншої коаліції, що буде включати Януковича, який, ймовірно – стане прем’єром. Боюся, що нова коаліція буде налаштована прислухатися до Москви, а не до Брюсселя."

Під час зустрічі представників дипкорпусу з Олександром Морозом чимало дипломатів висловилися, що працюватимуть з тією владою, яку обере український народ. Посол Фінляндії у Києві, Лаура Рейніля, вважає що події у Верховній Раді не зупинять української демократії. А новий посол США в Україні Вільям Тейлор висловив сподівання, що курс України буде той самий, окреслений президентом Віктором Ющенком.
XS
SM
MD
LG