Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська облрада: хто краще витримає паузу?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 12 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вже майже два місяці Дніпропетровська обласна рада не може вирішити, хто нею керуватиме. Дві перші спроби обрати голову зірвали представники фракції Партії регіонів, третя завершилась безуспішно, бо жоден із кандидатів — і від біло-блакитних, і від помаранчевих — не набрав потрібної кількості голосів. Нині ж місцеві політики в тайм-ауті — стежать, чим закінчаться останні події у парламенті.

Шахова дошка Дніпропетровської обласної ради виглядає наразі так — у «біло-блакитній» коаліції на чолі з «регіоналами» — 51 депутат зі ста. Відповідно у «помаранчевих» — блоків Тимошенко, Лазаренка, «Нашої України» і, як не дивно, «вітренківців» — 49 голосів з урахуванням відсутнього в Україні екс-прем’єра Лазаренка. Отож переважної більшості не мають ні ті, ні інші, і будь-який різкий політичний подув може змінити розстановку фігур на цій шахівниці.

Поки з обох боків заявляють, що не збираються змінювати своїх кандидатів на посаду голови облради. Від «помаранчевих» сил це, як і раніше, Микола Швець, який головував у минулій облраді, від «синьо-білих» — Михайло Разгоняєв — його висунули замість «головного» дніпропетровського «регіонала» Олега Царьова, якого суд позбавив депутатства в облраді за сумісництво.

Одна ж із головних фігур у грі — голова обласної виборчої комісії Анатолій Галка — поки тримає паузу. Він на лікарняному. Та у біло-блакитному таборі вважають цю хворобу приводом для зволікання з оголошенням сесії і нових виборів керівника облради.

Голова обласної організації Партії регіонів, народний депутат Олег Царьов вважає що таке зволікання «тягне» на кримінальну справу. В інтерв’ю по телефону він сказав:

«Ми вбачаємо в цьому зловживання службовим становищем з боку обласної виборчої комісії. І ми не розуміємо, чому обласна прокуратура не порушує кримінальну справу щодо Галки як голови виборчої комісії. Скоро буде два тижні, як ми зібрали підписи більш ніж половини депутатів обласної ради з вимогою провести сесію і відправили їх голові виборчої комісії. Відповіді немає. Цього тижня ми зберемо депутатів обласної ради і спробуємо знайти вихід із ситуації».

Сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода» народний депутат-«регіонал» Олег Царьов. Він також спростував інформацію, що з’явилась в місцевих ЗМІ про те, що нібито Блок Лазаренка хоче обміняти свою підтримку синьо-білих на керівну посаду в облраді для власного лідера.

У «помаранчевому» ж таборі після створення «антикризової» парламентської коаліції почуваються менш впевнено. У «Нашій Україні» натякають на якісь домовленості з партнерами на місцевому рівні і сподіваються на їх непорушність на, а в БЮТі — закликають почекати з висновками.

Чи справді з розвалом «помаранчевої» коаліції у парламенті у висуванця від БЮТу й «Нашої України» Миколи Швеця поменшало шансів посісти крісло голови обласної ради? Про це я запитала у одного з лідерів місцевого БЮТу Вадима Джуми.

«Ну це гіпотетично. Менше, більше… Ще вчора все було домовлено й стабільно, а сьогодні… Ну це незначна перевага. Зараз подивимось, буде сесія. Тоді дійсно буде зрозуміло, чи дійсно менше шансів на те, що кандидат, якого ми висували, буде чи ні».

Зазначив «БЮТівець» Вадим Джума.

В обох таборах сходяться на одному — вибори голови обласної ради прямо пропорційно залежать від ситуації в парламенті — чиє буде зверху там, у Києві, того — й на місцевому рівні.
XS
SM
MD
LG