Доступність посилання

ТОП новини

Рівне: Коли ж дозвільні офіси стануть справді єдиними?


Валентина Одарченко Рівне, 13 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єдині дозвільні центри в усіх районах Рівненщини суттєво полегшили реєстрацію підприємців. Однак в області, і в Рівному, де малі підприємства нині дають половину доходів у бюджет, існує ще чимало перешкод на шляху до відкриття власної справи.

Більшість рівненських підприємців починають свій бізнес із дрібного - кав'ярень і торгових лотків.
Ще два роки тому рівненські підприємці з шостої ранку записувалися в чергу у міськвиконкомі, щоб отримати талони для проходження перереєстрації – подейкували, що деякі підприємливі вахтери продавали такі талони. Часи змінилися – підприємці можуть зареєструватися навіть за один день. Однак у руках чиновників різних рівнів є важелі для отримання інших 78 дозволів, без яких підприємця не допустять до певного виду діяльності. Скажімо, для того, щоб побудувати що-небудь у нашій області, необхідно близько трьох років. А тим часом, попри вимогу закону видавати дозволи упродовж двох тижнів, місцеві підприємства півроку чекають лише однієї експертизи проекту. Не потрібними ні підприємцям, ні місцевому самоврядуванню вважає окремі дозволи голова представництва Держкомпідприємництва у Рівненській області Микола Тарасюк:

“Для чого 340 гривень підприємцеві платити тільки через те, що він хоче почати роботу? Він у селі купив хату. З неї зробив магазин, буде торгувати в цьому ж селі, з цього ж села найме працівників, сюди ж буде сплачувати податки, зі своєї кишені поповнювати місцевий бюджет… Але за те, щоб це робити, він повинен заплатити ще 340 гривень за дозвіл…”

Нещодавно «прокололися» і Рівнерада з податковою, котрі щороку змушували 20 тисяч підприємців здійснювати платежі за розміщення об’єктів торгівлі, каже голова ради підприємців області Олег Хомич.

“У нас щороку в 20 тисяч рівненських підприємців вимагають поновлення дозволу на розміщення об’єкту торгівлі. Наприклад, підприємець 10 років тому побудував приміщення магазину і торгує там. Чомусь податкова адміністрація вимагає від нього отримання документу, який ніде не передбачений - дозволу на розміщення торговельної точки. Повний маразм. Є рішення суду, що міськрада ухвалила незаконне рішення. Але практика незаконного оподаткування до сьогодні продовжується, бо в нас є інша частина суспільства – чиновники, які системою дозволів намагаються відібрати певну частину коштів у цих підприємців, от і все”.

Як стверджує Олег Хомич, за всі роки незалежності України на Рівненщині жодного чиновника не покарали за статтею Кримінального кодексу «Перешкоджання підприємницькій діяльності». Зараз на Рівненщині, як і загалом в Україні, триває робота над тим, щоб залишити тільки ті дозволи, які регулюються не циркулярами, а виключно законами. І тоді з майже 1200 документів у дозвільній системі залишиться приблизно восьма частина.

Усе ж кількість малих підприємств, котрі займаються переробкою продуктів, деревини і обробітком каменю, облаштуванням сервісу на селі і, звісно, торгівлею, невпинно зростає. Більше півтисячі приватних і сотні юридичних осіб щомісячно реєструються на Рівненщині. Серед них чимало тих, хто накопичив свій первісний капітал у важких заробітках за кордоном, і хоче нарешті розпочати власну справу удома.
XS
SM
MD
LG