Доступність посилання

ТОП новини

Одного з лідерів білоруської опозиції Олександра Козуліна засудили до 5,5 років позбавлення волі.


Василь Зілгалов Київ, 14 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) -Суд Московського району Мінська визнав його винним у “злісному хуліганстві” та організації масових безпорядків під час демонстрації опозиції 25 березня в столиці Білорусі. На процесі перебував кореспондент Свободи в Мінську Валерій Каліновський.

-- Валерію, в якій атмосфері проходив процес над колишнім кандидатом в президенти?

-- Олександр Козулін своєї вини не визнавав та відмовлявся щось пояснювати суду. Суддю він називав катом, казав, що не поважає суд, не вірить у білоруську судову систему взагалі, за що його врешті видалили із зали засідань. Таким чином, пана Козуліна позбавили і останнього слова, і права заслухати свій вирок. Вирок слухали лише його адвокати. Доступ преси та громадськості на процес був обмежений, увесь час будинок суду був оточений кордонами міліції.

-- Як виглядав сам Олександр Козулін?

-- Дуже втомленим, він не раз просив викликати йому швидку допомогу, просив дати води, але суддя майже не реагував на його просьби. Більше того, його спеціально годували оселедцем, а потім не давали пити. В останній день процесу Олександр Козулін теж поскаржився, що упродовж дня його тримали в камері один на один метр і не давали води та харчів.

-- З чим пов’язують такий вирок – 5,5 років. І чи може пан Козулін розраховувати на апеляцію?

-- Політики у Мінську кажуть, що 5,5 років, -- це той термін, коли пройдуть і майбутні президентськи вибори. Адвокат Козуліна Ігор Ринкевіч та його дружина Ірина одразу після оголошення вироку сказали, що рішення суду буде оскаржене, оскільки воно є не правовим, а політичним. Але пані Козуліна заявила, що не має особливої надії на білоруську правову систему і розраховує лише на тиск міжнародної спільноти.

-- Які подальші плани в білоруськї опозиції, чи не є вона розгубленою цим рішенням?

-- Певною мірою білоруська опозиція розгублена, і цим вироком, і тим, що ще десятки активістів залишаються в білоруських тюрмах та під слідством з політичних мотивів. Але опозиція заявляє про нові акції протесту, про новий рух “За свободу”, про участь у нових виборах, та спробує реалізувати ці плани. Хоча треба сказати, що подібними репресіями владі певною мірою вдалося збити хвилю спротиву.

-- Де зараз перебуває інший лідер білоруської опозиції Олександр Мілінкевич?

-- В Мінську. Він теж був присутній на процесі Козуліна. Вирок Олександру Козуліну він назвав особистою помстою президента Лукашенка.
XS
SM
MD
LG