Доступність посилання

ТОП новини

Щоб створити нову коаліцію, треба спочатку зліквідувати стару.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua)


Антикризова коаліція Партії регіонів, КПУ та СПУ – не є легітимною. Це перша теза, на якій Віктор Ющенко наголошує у своєму зверненні до Верховної Ради. За словами радника Президента з юридичних питань Миколи Полудьонного, під час створення цієї більшості була порушена процедура. Соцпартія не написала заяву про вихід з демократичної коаліції. Тож у правовому полі антикризової коаліції не існує. А через це, наголошує пан Полудьонний, подання кандидатури Віктора Януковича на прем’єрське крісло є “юридично нікчемним” та будь-які дії щодо формування уряду є нелегітимними. При цьому Микола Полудьоний наголошує, що кандидатуру голови уряду на розгляд парламенту може подати лише Президент.
Конституційна реформа надає спікеру право вносити кандидатуру прем’єр-міністра без згоди Президента.


Натомість сам кандидат на прем’єрське крісло від Партії регіонів, КПУ та СПУ Віктор Янукович каже, що антикризова коаліція і сама може внести його кандидатуру у Верховну Раду, якщо цього не зробить Президент. Конституційна реформа надає спікеру право вносити кандидатуру прем’єр-міністра без згоди Президента, зазначає представник Партії регіонів Ярослав Сухий:

“Згідно зі змінами до Конституції, які ми ухвалили, там чітко записано, що якщо президент протягом певного терміну не підписує наші подання, наші закони, то їх на голосування Верховної Ради вносить спікер. От і все”.
...у даній ситуації переможе той, кому вдасться дотиснути Президента.


Експерти ж зазначають, що подальша доля українського політикуму напряму залежатиме від позиції “Нашої України”, чи згодяться нашоукраїнці на широку коаліцію, чи залишаться соратниками Блоку Юлії Тимошенко. Політолог Вадим Карасьов вважає, що у даній ситуації переможе той, кому вдасться дотиснути Президента. Коли є криза права, спрацьовують невідчутні механізми, які не мають якогось правового оформлення, каже Карасьов. Ця ситуація показова тим, що Ющенко не збирається просто так “відмахувати” подання Верховної Ради на прем’єра, і ця невизначеність і підписання буде відкладатися допоки не буде куди діватися, або коли ж його все таки додавлять, стверджує політолог.

Чий же бік прийме “Наша Україна” ще не відомо. А от представники “Партії регіонів” заявили, що довго на нашоукраїнців не чекатимуть. Максимум, до вівторка.

У зміненій Конституції записано, що Президент має право розпустити Верховну Раду, якщо протягом шістдесяти днів з моменту відставки уряду не сформовано новий. Однак з якого часу вести відлік відставки? З 25 травня, коли Кабінет Єханурова склав повноваження перед новою Верховною Радою? Чи з 10 січня, коли парламент четвертого скликання відправив цей уряд у відставку у зв’язку з газовою кризою? Конституційного суду, який би міг потрактувати положення Основного закону немає. Тож вирішувати має сам гарант Конституції.
XS
SM
MD
LG