Доступність посилання

ТОП новини

Щоб так хотілось як моглось. Або чи зважиться Президент розпустити парламент.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Партія регіонів, КПУ та СПУ – коаліція. Блок Юлії Тимошенко – жорстка опозиція. “Наша Україна” заявляє, що вона сьогодні у меншості, але з чіткою заявою про опозиційність не поспішає. БЮТ та “Наша Україна” заявляють про дострокові вибори. Олександр Мороз вважає, що це юридично неможливо. Чи може бути розпущений парламент і чи має Президент для цього підстави?

Блок Юлії Тимошенко наполягає, щоб Президент розпустив Верховну Раду. “Наша Україна” на останній політраді блоку вирішила готуватися до позачергових виборів. Сам же Віктор Ющенко заявив, що не виключає можливості розпуску парламенту, якщо до 25 липня парламентарі не досягнуть компромісу. У цей день збігає 60 днів, які змінена Конституція виділяє парламентсько-урядовій більшості для формування складу Кабінету Міністрів. Натомість спікер парламенту Олександр Мороз заявляє, що Віктор Ющенко немає ані юридичних , ані політичних підстав для розпуску Верховної Ради:

“Весь час йдеться про відставку Кабінету Міністрів, але це інша категорія, і регулюється Конституцією інакше, аніж припинення повноважень Верховної Ради. Так само норма Конституції передбачає обов’язковість внесення кандидатури прем’єра запропонованої коаліції, не пізніше п’ятнадцятиденного терміну”.

У блоці Юлії Тимошенко та в “Нашій Україні” вважають, що при бажанні Президент може розпустити Верховну Раду. Представник “Нашої України” Володимир Стретович в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив:

“Це казуїстика. Якщо протягом 60 днів не сформовано новий уряд. Чи він у відставці, чи він склав свої повноваження, все-одно його немає. А в змінах до Конституції написано, якщо протягом 60 днів не сформовано новий уряд. Які тут можуть бути відставки? Тут взагалі немає підґрунтя для такої дискусії. Звичайно, Мороз не зацікавлений, щоб парламент розпускали, тому він буде апелювати до суспільства, що немає ніяких підстав. Опівночі 24 липня закінчиться шістдесятиденний термін, протягом якого має бути сформований уряд. Якщо його не сформують, у Президента з’явиться можливість розпустити Верховну Раду”.

Юрист Сергій Власенко також вважає, що Президент матиме підстави для розпуску парламенту. Разом з тим пан Власенко наголошує на суперечливості нової Конституції:

“Конституція й справді містить два терміни. Це відставка Кабінету Міністрів України і складання повноважень перед новою Верховною Радою. Підстави для припинення повноважень Верховної Ради містяться частині 2., ст..90 Конституції, і там дійсно міститься слово відставка. Якщо протягом 60 днів після відставки не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів, і це є підставою для розпуску Верховної Ради. Однак, я думаю, що у даному випадку законодавець використовуючи термін відставка мав на увазі обидва інститути і складання повноважень, і відставка”.

Сергій Власенко вважає, що день відставки уряду можна рахувати і від 10 січня, коли минулий склад Верховної Ради через газову кризу проголосував за відставку Кабінету Єханурова.

Конституційний Суд, який би мав трактувати Конституції не діє вже десять місяців. Тож деякі експерти прогнозують, що формування нового уряд Віктор Ющенко може відкласти і до осені. У цьому випадку до того часу уряд Єханурова продовжуватиме виконувати обов’язки.
XS
SM
MD
LG