Доступність посилання

ТОП новини

Гаряча вода та тепло – розкіш для харків''ян.


Вікторія Маренич Харків, 17 липня 2006. (RadioSvoboda.Ua) – Харківські теплові мережі найгірше розраховуються за спожитий газ за минулий опалювальний сезон. Міський голова Харкова пропонує тепло та гарячу воду подавати споживачам за графіком, а „Газ України” попереджає: опалювальний сезон в Харкові може не розпочатися вчасно.

Будь-який мешканець Харкова цього літа намагається потрапити до річок, на пляжі – не тому, що йому так хочеться попектися на сонці, а, даруйте на слові, щоб помитися – не за графіком, а за потребою. Адже у рідних домівках, чи-то завдяки, чи-то всупереч законам розвитку цивілізації, гаряча вода стає розкішшю. Заступник департаменту житлово-комунального господарства Харкова пояснює відсутність гарячої води підготовкою міських мереж до зими, проте начальник обласного управління паливно-енергетичного комплексу сьогодні натякнув, мовляв, гарячою вода не може стати без її підігріву. А газ до Харкова надходить ну дуже мало – у зв''язку із заборгованістю харківських тепломереж за спожитий під час минулого опалювального сезону газ - 136 мільйонів гривень. До того ж , щомісячні виплати мають складати 10 мільйонів, а виходить лише 7. Тому Харків надійно посів найостанніше місце в Україні за розрахунками. А як відомо, вранці – гроші, а ввечері - … відсутність гарячої води.

Міська влада Харкова, звичайно, думає над цією проблемою. Вже кілька місяців. І міський голова Михайло Добкін нарешті надумав - подавати тепло та гарячу воду споживачам за графіком. Найближча сесія міськради має це рішення міського голови ухвалити або не ухвалити. Зважаючи на загальну тенденцію самоуправління Харковом за останні місяці, неважко спрогнозувати, що ця пропозиція буде прийнята депутатами міськради бурхливими оплесками. А відтак – Добкін в орденах, харків”яни – у судах та на акціях протесту. Хоча, за думкою головного енергетика Харківської області Василя Без”язичного, міська влада мала дотації з виплати по боргах внести у бюджет вже цього року.

Василь Без”язичний :

(переклад) “НАК „Нафтогаз” зараз ставить питання: ви маєте сплатити як борги, так і сплачувати поточні витрати. Вони погоджуються приймати сплату згідно з графіками реструктуризації, тоді у нас буде газ, і тоді можна говорити про дискретну подачу води. Про який графік ми можемо зараз говорити, якщо не в змозі розрахуватися із боргами ? Ми зараз перед ситуацією, коли НАК „Нафтогаз” харківським тепломережам взагалі газу не дасть”.

Харківські чиновники не виключають, що є ще один спосіб, як розрахуватися із боргами. Підвищити вартість послуг тепломереж. У два чи три рази. Із 1 серпня це питання розглядатиметься відповідними комісіями. Тоді вартість, наприклад, послуг тепломереж двокімнатної квартири у Харкові буде понад 200 гривень.
XS
SM
MD
LG