Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз попереджає, що конфлікт Ізраїлю з Хезболлахом загрожує безпеці всього регіону


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Зростання конфлікту між Ізраїлем та Ліваном загрожує безпеці всього Близького Сходу. Про це заявили міністри закордонних справ країн ЄС, які провели зустріч у Брюсселі. Міністри закликали Ізраїль поважати територіальну цілісність Лівану і водночас засудили захоплення ізраїльських вояків і атаки на Ізраїль.

Близькосхідний конфлікт став головною темою зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Нагадаю, конфлікт розпочався після викрадення Хезболлою двох ізраїльських вояків, нині Ізраїль та Ліван перебувають у стані військового конфлікту. Напередодні у Лівані побував Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав»єр Солана, який розказав топ-дипломатам Європи про свої переговори у Бейруті. За його словами, ситуація в регіоні є дуже серйозною і Євросоюз повинен докласти всіх зусиль, щоб пом»якшити конфлікт. Глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу заявили, що розгортання конфлікту між Ізраїлем та Ліваном становить загрозу як для цих країн, так і для безпеки всього регіону. За словами Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, нині є надзвичайно важливим пом»якшити ситуацію в регіоні, що в кінцевому рахунку означає припинення вогню.

«Звичайно, слід звільнити заручників, але також слід припинити обстріл ізраїльських територій. З іншого боку, ми маємо бачити, що дуже сильно страждає багато цивільних. Ми повинні зробити все, щоб це насилля припинилося. Потім ми маємо подивитися на все у ширшому контексті», - сказала Комісар.

У Брюсселі не впевнені, що припинення вогню може відбутися вже найближчим часом. Водночас Євросоюз хоче зробити все від нього залежне, щоб допомогти врегулювати конфлікт.

Говорить Ерккі Туоміоя, міністр закордонних справ головуючої в ЄС Фінляндії:

«Ми і надалі активно займатимемося всіма аспектами цієї гуманітарної ситуації. Ми намагатимемось знайти разом з нашими партнерами політичне рішення, а це означає, що ми хочемо, щоб регіон повернувся до мирного процесу».

Представники Євросоюзу сподіваються, що свою роль у вирішенні конфлікту відіграє декларація, в якій Група восьми виступила єдиним фронтом і закликала Ізраїль та Ліван припинити насилля. Окрім іншого, Брюссель стривожений долею тисяч європейських громадян, котрі перебувають у Лівані. Євросоюз хоче бути впевненим, що європейці в змозі залишити країну, ситуація в якій є небезпечною.
XS
SM
MD
LG