Доступність посилання

ТОП новини

Масовий витік громадян з Лівану і продовження воєнних дій.


Василь Зілгалов Прага, 18 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Десятки тисяч біженців продовжували покидати територію Лівану у вівторок. Бойові операції Ізраїлю на ліванських теренах та ракетні обстріли Хезболлою ізраїльської території тривають. Світова спільнота очікує можливого розміщення миротворців ООН на ізраїльсько – ліванському кордоні.

ООН продовжила у вівторок евакуацію частини свого персоналу з Бейрута у зв''язку із продовженням воєнних операцій Ізраїлю на ліванських теренах. Представники організації також продовжують моніторинг становища біженців з Іраку та Судану, яких нараховується до 20 тисяч, на територію Лівану.

Європейські країни продовжують евакуацію десятків тисяч жителів ліванських приморських районів. Велика Британія послала до Лівану шість військових транспортних засобів, включно з двома літаками, щоб негайно вивезти з країни 22 тисячі своїх громадян. Україна також продовжує евакуацію українців з ліванських теренів. Незважаючи на блокаду морського і повітряного простору Лівану з боку ізраїльської армії, уряд Ізраїлю оголосив про координацію зі світовими урядами їхніх евакуаційних заходів у регіоні. Разом з тим ізраїльська авіація продовжувала у вівторок завдавати ударів по шляхах, котрі з''єднують Бейрут з Сирією, та по місцях можливого перебування сил Хезболли. Але, як повідомляють спостерігачі, внаслідок ізраїльських ракетних обстрілів півдня Лівану у вівторок загинуло чимало цивільних жителів, а в передмістях Бейрута після бомбардування ізраїльськими силами загинули 9 ліванських солдатів.

Напередодні бойовики Хезболли вночі обстріляли ізраїльське містечко Цефат, є п''ятеро поранених. Кількість жертв з обох боків вже обраховується сотнями – в Лівані загинуло понад 200 осіб, в Ізраїлі – близько 25 людей. Понад сто тисяч біженців втекли з Лівану до сусідньої Сирії. Ось що каже один із сотень біженців, котрий разом з іншими втік з Лівану до Кіпру: "Там стає все гірше й гірше. Бомби вибухали так близько – ми бачили вогонь, дим, чули оглушливі вибухи, діти кричали, це був справжній жах". Під час зустрічі в Єрусалимі з делегацією ООН, яку очолює в регіоні спецпредставник Генсека ООН Віджайя Намбіяр, міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні заявила:

"Ізраїль і міжнародна спільнота є перед спільною загрозою, яку несе вісь – Хезболла, ХАМАС, Сирія та Іран. Ізраїль та міжнародна спільнота мають одну мету – покінчити з контролем Хезболли над життям ліванців та ізраїльтян і запобігти подальшій небезпеці для миру в регіоні". У вівторок глава уряду Франції Доменік Вільпен прибув до Бейрута, де він заявив:

"Разом зі світовою спільнотою Франція докладає всіх зусиль, щоб досягти якнайшвидшого перемир’я в регіоні. Необхідно покласти край кризі. Франція підтримує заклики Групи восьми, ООН і Євросоюзу – особливо до розміщення на ізраїльсько-ліванському кордоні миротворців ООН".

Тимчасом воєнні дії в Лівані тривають.
XS
SM
MD
LG