Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує краще боротися з нелегалами у ЄС і зміцнювати кордони


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Для боротьби з нелегальною міграцією Євросоюз може використовувати загони швидкого реагування. Також на кордонах слід встановити спеціальні прилади, які запам’ятовуватимуть дату в’їзду на територію ЄС громадян третіх країн. А з компаній, які застосовують нелегальних працівників, пропонується стягати штраф. Такі пропозиції оприлюднила Єврокомісія, яка прагне протистояти припливу нелегалів до країн ЄС.

Загони швидкого реагування мають допомагати тій чи іншій країні Євросоюзу протистояти масовому напливу мігрантів. Мова йде насамперед про країни, куди нелегали потрапляють морем, – Іспанію, Мальту тощо. Аби зміцнити всі кордони Євросоюзу, Брюссель пропонує перевіряти на пропускних пунктах відбитки пальців подорожніх та запровадити документи з цифровими фотографіями.

Окрім того, планується встановити на кордонах спеціальні прилади, які реєструватимуть дату в»їзду, скажімо, українця на територію ЄС. Якщо ця людина не поїхала додому після закінчення візи, влада тієї чи іншої країни знатиме, що громадянин України на таке-то прізвище перебуває у Євросоюзі нелегально.

Також, ця система зберігатиме інформацію про те, чи порушували мешканці третіх країн візовий режим ЄС у минулому. Брюссель також збирається більше боротися з торгівлею людьми.

Занепокоєння Єврокомісії викликає і чорний ринок праці, який процвітає насамперед на будовах, в ресторанах та кафе, а також у текстильній індустрії.

Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні:

«Дуже важливою є боротьба з нелегальним, чорним ринком праці. Він приваблює людей, і це можна дуже добре зрозуміти. Тому що в деяких країнах Євросоюзу люди дуже легко знаходять нелегальну роботу, а компетентним властям дуже важко виявити таких людей. Це і приваблює багатьох нелегальних мігрантів. Ось чому я вирішив разом із комісаром Владіміром Шпідлою запропонувати, щоб роботодавці нелегалів сплачували штрафи. Чому? Тому що вони експлуатують нелегальних працівників, платять їм менше, нелегали не мають доступу до соціальних служб».

За його словами, особливо карати слід тих роботодавців, які застосовують силу над своїми працівниками, які експлуатують дитячу працю.

Брюссель хоче також запровадити єдині правила для отримання шенгенських віз. Франко Фраттіні зауважив, що скандал із видачею німецьких віз для українців показав: країни ЄС повинні краще співпрацювати одна з одною у візовій політиці.

«Одне правило мені здається дуже важливим: потрібно мати спеціальну інформацію при видачі віз громадянам так званих уразливих країн. У цьому випадку потрібно інформувати інші країни ЄС чи країни Шенгенської зони, що громадянин проблематичної країни подав прохання про візу. Відповідь цьому громадянину слід надавати пізніше, щоб за цей час отримати про нього повну інформацію», – сказав представник Єврокомісії.

Новий план Брюсселя щодо боротьби з нелегальною міграцією може бути втілений в життя, якщо з ним погодяться країни ЄС та Європарламент.
XS
SM
MD
LG