Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд у Польщі. Дебют прем''єр-міністра Ярослава Качинського.


Єва Поштар Варшава, 19 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Польща ознайомилася з програмою нового уряду. У інавгураційному виступі у польському парламенті новий прем''єр-міністр Ярослав Качинський, говорячи про зовнішні відносини держави, наголосив, що Польща хоче мати якнайкращі стосунки зі своїми сусідами на сході та висловився за входження України до Європейського Союзу.

Ярослав Качинський став на чолі нового польського уряду 10 липня, після того, як пішов у відставку попередній прем''єр Казімеж Марцінкевич. Представники “Громадянської платформи” домагалися, щоб новий коаліційний уряд очолював лідер партії “Право і справедливість” Ярослав Качинський, вже 9 місяців, відразу після парламентських виборів, виграних партією братів Качинських. Досі Ярослав Качинський волів залишатися в тіні.

У сьогоднішньому виступі він назвав свій уряд – "урядом продовження". Тобто, він має продовжувати реформування держави, її фінансів та закордонної політики прем''єром Марцінкевичем.

Єдині персональні зміни в уряді – це поява двох нових міністрів, у тому числі нового міністра фінансів Станіслава Клюзи.

Ярослав Качинський наголосив також про пріоритети уряду для запевнення енергетичної безпеки держави:

“Ми робимо різні заходи в цій справі. У першу чергу йдеться про диверсифікацію постачання газу. Хочемо використовувати газ із Норвегії, як спосіб забезпечення і доповнення наших потреб. Хочемо також будувати газовий порт. Ми докладаємо різних зусиль для знаходження інших шляхів постачання нафти”.

Парламентська опозиція закинула Ярославу Качинському, що упродовж 9-и місяців керування державою партія “Право і Справедливість” не здійснила жодної своєї передвиборчої обіцянки.

Лідер “Громадянської платформи” Дональд Туск назвав виступ нового прем''єра малоконкретним та закинув партії братів Качинських разючі помилки у польській закордонній політиці.

Дональд Туск:

“Ваша закордонна політика довела до ізоляції, а сказати точніше - до самоізоляції Польщі. І це в найбільш відчутному місці. Не в Африці, не в далекій Азії, а між Росією і Німеччиною, в Європейському Союзі”.

У доповіді, яка стосувалася переважно внутрішніх справ Польщі, прем’єр Ярослав Качинський підтримав потребу суворого дотримання рівня дефіциту державного бюджету, реформ системи освіти, запровадження нового закону про люстрацію та необхідність перевірки законності придбання майна державними чиновниками.

Ярослав Качинський наголосив, що Польща має найменший національний дохід серед усіх держав ЄС та зниження природного приросту населення. Він вказав також на позитивні явища: сильну національну валюту, зростання експорту та зменшення безробіття.
XS
SM
MD
LG