Доступність посилання

ТОП новини

Святкування 800-річчя латвійського міста Цесіс – подорож у минуле.


Людмила Пилип Рига, 20 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua). Ювілейні урочистості з нагоди 800-річчя відбулися в латвійському місті Цесіс. Атмосферою старовини та загадкового середньовіччя змогли насолодитися гості міста, серед яких був і Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффeр.

Невеличке, старовинне містечко Цесіс, розташоване в центральній частині латвійського Відземе, цими днями збільшилося за рахунок гостей з 20 до 100 тисяч. Гості приїхали до міста, яке відзначає своє 800-річчя, щоб здійснити подорож у часі, опинитися у романтичному та казковому світі далекого середньовіччя.

Перші дані про Цесіс, який раніш мав назву Венден належать до 13 століття. Археологи знайшли місце його заснування. Каже місцевий історик Тауліс Пупмурс:

„Тут ви можете побачити міське узгір’я. Це місце, де було розташоване містечко венденців. У 1206 році сюди прибув священик Даніїл, який їх похрестив. Дані про це були записані в хроніці Індріксона. Отже, це місце і є пунктом підрахунку століть Цесіса.”

Лицарські турніри, старовинна музика й танці, театральні вистави, середньовічні ремесла та страви – атмосфера давнини реально відтворилася на вулицях міста, особливо в районі Цесіської вежі, яка свого часу була резиденцією магістра Лівонського Ордену. Під час святкування гості та мешканці міста мали змогу спостерігати, як гончарі обпалюють глечики, побачити, як ковалі кують мечі, взяти участь у заході під назвою „Ніч музеїв, або липнева ніч через 800 років”, відвідавши городище гори Рієксту, розвалини Лівонського ордену та Цесіське помістя з вежею 18 століття і романтичним парком.

У чому ж особливість міста, його шарм? На це запитання відповідають мешканці та гості Цесіса.

1 респондент: „У самих мешканцях міста, в їх ставленні до Цесіса, до себе, до культури, яка пов’язана з містом”

2 респондент: „В подиху та смаку століть”

3 респондент: „Я зараз проживаю в Англії і приїхала на святкування Цесіса. Дуже великі зміни на краще відбулися в місті. Туристам слід приїжджати до Цесіса.

У рамках святкування Цесіса відбувся 30-й міжнародній пленер та виставка акварельного живопису та фотомистецтва, виставка квітів під назвою „Цесіс квітне через століття” та експозиція „Свідки століть” – вісім лицарських образів були виставлені просто неба, як символ належності Цесіса до статусу середньовічного міста. Багато подарунків отримало місто з нагоди ювілею. Один з них - скульптура пивного келиха з білого каменю, подарована підприємством Cecis alus. І не дарма, адже історія цесіського пива сягає в далеке середньовіччя. Про це, зокрема, зазначила голова правління підприємства Єва Сітікстоне.

„Як відомо, Цесіс - перше місто в Балтійському регіоні, в якому вже в 1590 році було відкрите виробництво пива – перша пивоварня містилася в цесіській вежі”.

Жодне свято не проходить без пісні. Старовинне місто отримало пісенні подарунки від солістів Латвійської національної опери, маестро Раймонда Паулса, гостей з-за кордону. А молоді композитори та солісти змагалися в конкурсі на кращу пісню, присвячену улюбленому місту.” Приїжджайте до Цесіса, чарівного міста на узгір’ях”, – співає одна з учасниць конкурсу. Я також приєднуюсь до цього запрошення.
XS
SM
MD
LG