Доступність посилання

ТОП новини

Хезболла - Партія Бога - молитва, зброя і політика


Василь Зілгалов Прага, 20 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Хезболла - з арабської перекладається, як "Партія Бога". Насправді – це шиїтьска військово - політична організація заснована у Лівані у 80-і роки минулого століття, коли вона розпочала боротьбу за виведення з півдня країни ізраїльських військ. Хезболла досягла цієї мети в 2000 році. Нині Ізраїль веде військові операції проти цієї організації на території Лівану з причини захоплення та вбивств нею ізраїльських вояків.

У травні 2000 року Хезболла завоювала собі визнання і повагу у багатьох ліванців у зв’язку із виведенням з півдня країни ізраїльських сил. Ця організація виникла і зміцніла упродовж громадянської війни у Лівані завдяки підтримці шиїтського руху з Ірану.

Народжений у Лівані, а нині директор британського Оксфордського центру з вивчення Лівану, Надім Шехаді нагадує:

"Виникнення її/ Хезболли/ не варто зводити до початку 80-х. Витоки її пов’язані із шиїтським відродженням кінця 50 - початку 60 років і кореняться у позиціях вищого духовенства та домінуючій ідеології шиїтських верхів, котрі пережили забуття і чекають другого пришестя Мехді, дванадцятого імама, який встановить справедливість у світі."


Варто нагадати, що Хезболла відіграла велику роль у Іранській революції 1979 року. Ця партія закликає до знищення Ізраїлю і вважає Палестину окупованою мусульманською територією. Представники Хезболли прямо заявляють, що Ізраїль не має права на існування.

У 1983 сили Хезболли атакували казарми американської морської піхоти в Лівані і вбили тоді понад 240 американських вояків, що змусило США вивести свої війська з країни.

Хезболла стоїть за викраденням близько 30 західних заручників в період 80 - 90-х років.

Тому експерти кажуть, що сьогоднішні події це продовження старої історії. Той же Надім Шехаді, з Оксфордсього центру з проблем Лівану, вважає:

"Вибухи у американських казармах в Лівані і криза із заручниками у 80-х – це було продовження конфлікту між Іраном і США. І те, що ви спостерігаєте сьогодні є відтворенням того."

Іран відкрито підтримує дії Хезболли в Лівані. Ось що сказав цими днями на мітингу в Тегерані спікер іранського парламенту Ґолямалі Хаддад Адель:

"Завдяки зусиллям Хезболли люди в Лівані мають краще зрозуміти важливість цієї збройної боротьби і, як сказав лідер Ісламської революції – Хезболла не має скласти зброю".

Одна із цілей Хезболлли в Лівані, як зауважують багато експертів, перетворити цю багато - конфесійну країну у щось на кшталт шиїтського бастіону. Вже сьогодні шиїтська община тут найчисельніша.

У нинішній кризі Хезболла, після захоплення ізраїльських вояків, вимагає устами свого лідера шейха Хасана Насралли обміну заручниками і ув’язненими в Ізраїлі її активістами з півдня Лівану, а також виведення ізраїльських військ з ферм Шабаа, що є ніби-то частиною Лівану. Але ООН і США вважають ці землі частиною сирійських Голанських висот захоплених Ізраїлем у 1967 році.

Сирія, як й Іран, підтримує рух Хезболла.

Нагадаємо, що резолюція Ради Безпеки ООН від 2004 року закликала не лише вивести сирійські війська з Лівану але й роззброїти і розпустити всі військові формування в країні.

Нині США обвинувачують Іран та Сирію у розігруванні "карти Хезболли в регіоні", а Ізраїль заявляє про наміри покінчити із атаками Хезболли на ізраїльські прикордонні землі з ліванських теренів.
XS
SM
MD
LG