Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні навчання “Сі Бриз-2006” не відбудуться


Володимир Притула Севастополь, 20 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Вчора у нейтральних водах Чорного моря мала розпочатися морська фаза міжнародних гуманітарних навчань “Сі Бриз – 2006”. Однак, як повідомило Посольство США в Україні і підтвердило українське оборонне відомство, маневри довелося скасувати. Офіційна причина – призначений для участі в “Сі Бризі” американський корабель відкликаний через події в Лівані.


За повідомленням офіційних українських та американських структур, скасування навчань “Сі Бриз-2006” – це спільне рішення обох країн. Есмінець ВМС США “Баррі”, який мав брати участь у маневрах, отримав команду прямувати до Середземного моря для евакуації людей з охопленого війною Лівану. Раніше США та Україна скасували наземну частину цих навчань, оскільки Верховна Рада так і не дала дозволу на перебування на українській території іноземних військових підрозділів.

Мета маневрів, що проводяться, починаючи з 1997 року, полягала у підвищенні взаємосумісности органів управління і підрозділів військових флотів країн-учасниць - США, України, Туреччини, Греції і Туреччини. А загалом – підготовка підрозділів українського флоту до участі в антитерористичній операції НАТО у Середземному морі “Активні зусилля”.

Відомий севастопольський військовий експерт, капітан 1-го рангу Мирослав Мамчак в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що подібні навчання для українського флоту є дуже важливими:

“Сі Бриз” і решта міжнародних навчань, в яких беруть участь українські моряки, дозволяють шліфувати бойову майстерність і професійний вишкіл, брати кращий досвід військової справи країн-партнерів”.

Мирослав Мамчак каже, що цьогорічного “Сі Бризу” українські військові чекали з особливим нетерпінням, бо американська сторона мала надати суттєву допомогу в інженерному переобладнанні Старокримського полігону:

“У першу чергу ми мали його обладнати таким чином, щоб ніколи у нас не було випадків як на полігоні “Десна”, коли загинули два солдати. Старокримський полігон з радянських часів обладнаний без урахувань техніки безпеки. Нам самим це робити дуже дорого. Американська сторона має відповідні технології і погодилася все зробити безкоштовно”.

Що ж стосується скасування морської фази навчань, то, за словами Мирослава Мамчака, українські моряки в першу чергу втратять у морському вишколі:

“Ми працюємо з країнами-партнерами з НАТО за міжнародними стандартами. А це на сьогодні у військовій науці найвищі стандарти. Якщо ці навчання не проводяться, то ми значно втрачаємо у підготовці і боєготовності наших сил. А ще втрачаємо матеріально, оскільки ці навчання забезпечували ВМС США”.

Мирослав Мамчак каже, що скасування навчань – серйозний удар по українському флоту. Він також назвав “абсурдною” позицію деяких політичних сил, які таким чином не дають розвиватися Збройним Силам України.
XS
SM
MD
LG