Доступність посилання

ТОП новини

Херсонес: презентація лабораторії Паккарда


Тарас Марусик Національний заповідник “Херсонес Таврійський”- це не лише унікальний музей просто неба біля однієї з севастопольських бухт, але й науковий заклад, де працюють вчені з науковими ступенями. Тут щороку буває по кілька археологічних експедицій, а цілеспрямовані археологічні розкопки розпочалися у 1827 році. За майже 180 років розкопано лише третю частину із 40 гектарів городища.

Розповідає із Севастополя генеральний директор Національного заповідника “Херсонес Таврійський” Леонід Марченко:

“Це має велике значення, тому що понад 200 тисяч наших експонатів зберігаються в приміщеннях, де і мокро, і вогко, де немає ніяких умов для зберігання наших колекцій. Це перше таке приміщення, де ми можемо мати все: сучасні технології, ліфт для підняття важких пам’ятників, спліт-системи для підтримання необхідного режиму температури і вологи. Для нас це дуже важливо, тим більше, що там унікальні надгробні стели пізньокласичного і ранньоеллінського херсонеського некрополя, колекції скульптури Херсонесу з усіх розкопок від перших століть нашої ери, стародавні написи на камені, так звані епіграфічні пам’ятники. Їм усім для збереження потрібні такі умови”.

Будівлю зводили 4 роки. Говорить директор Інституту класичної археології Техаського університету Джозеф Картер:

“Спорудження будівлі стало можливим завдяки щедрій допомозі гуманітарного фонду Паккарда, що в Каліфорнії. З 1999 року цей фонд фінансує наші розкопки, виставки і всі проекти в галузі культури”.

Джозеф Картер продовжує свою розповідь:

“Ми відкрили лабораторію, але також сьогодні ми відкрили і виставку стел. Це кам’яні надгробки з давнього Херсонесу. До цієї виставки ми підготували каталог. Крім цього, ми презентували чудову книжку “Кримський Херсонес: місто, хора, музей та околиці” в українському перекладі. Англійський варіант був виданий раніше в Сполучених Штатах Америки. Це спільна праця Національного заповідника “Херсонес Таврійський” та мого Інституту класичної археології”.

На презентації лабораторії, виставки і книжок виступив Надзвичайний і Повноважний Посол США Вільям Тейлор, а прем’єр-міністр України Юрій Єхануров привітав усіх урядовою телеграмою.
XS
SM
MD
LG