Доступність посилання

ТОП новини

Парламентсько-президентська камасутра


Тетяна Ярмощук Київ, 20 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) Блок Юлії Тимошенко вирішив не з’являтися у сесійній залі до 25 липня. Віктор Ющенко та Віктор Янукович провели зустріч у Секретаріаті Президента. А прес-служба глави держави заявила, що до Секретаріату ще не надійшли необхідні відомості про кандидатуру Януковича-прем’єра.

Лідер БЮТу Юлія Тимошенко говорила про шелест купюр доларів в сесійному залі, “де продали все, за що люди голосували”.

На що спікер парламенту Олександр Мороз запропонував складати гроші на трибуну. Полишаючи сесійну залу Блок Юлії Тимошенко накрив свої місця величезним українським прапором. Стяг накрив і двох нашоукраїнців - Анатолія Кінаха та Володимира Стретовича. З понеділка Блок Юлії Тимошенко розпочинає збір підписів щодо припинення депутатських повноважень. Стаття 82 Конституції України проголошує, що Верховна Рада є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу. Відтак, бютівці сподіваються: якщо одна третина депутатів складуть мандати, парламент буде недієздатним.

Без Нашої України нічого не вийде

Юлія Тимошенко звернеться до фракції “Наша Україна”, щоб вони так само приєдналися до планів БЮТ, оскільки для цього потрібен 151 народний депутат, а в фракції БЮТ сьогодні 125. Це означає, що без “Нашої України” БЮТ не зможе оголосити дострокові вибори депутатським корпусом.

А тим часом у Секретаріаті Президента зустрілися два Віктори. Ющенко та Янукович розмовляли дві з половиною години. Хоча вони ні до чого конкретного не домовилися, принаймні не повідали про це журналістам, Віктор Янукович каже, що знайшов з Президентом спільну точку зору з багатьох питань:

“Ми всі зацікавлені у тому, щоб наша країна була стабільною територією. Ми бачимо, що вже пів року в країну ніхто майже не їде. Врешті-решт, потрібно щоб влада працювала. Політики повинні шукати шляхи об’єднання, а не роз’єднання. Це єдина умова, яка веде до стабілізації ситуації в державі”.

Немає відомостей про освіту, фах прем’єрського кандидата

Чи подасть президент на розгляд парламенту кандидатуру прем’єра-Януковича, головний регіонал притомної відповіді не дав. Позиція ж Президента така: для розгляду кандидатури прем’єр-міністра, Основний Закон дає йому 15 днів.

Прес-секретарка президента Ірина Геращенко стверджує, що до Секретаріату ще не надійшли необхідні відомості на кандидата у прем’єри. Посилаючись на ч.2, ст. 200 Регламенту Верховної Ради України, вона нагадала, що разом з письмовим поданням про призначення прем’єр-міністра, необхідно подати такі відомості:

·

освіту, ·

фах кандидата, ·

витяг з трудової книжки, ·

автобіографію, ·

відомості щодо входження до складу керівного органу, чи наглядової ради підприємства, ·

приналежність до тієї чи іншої партії.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз два дні тому вже вдруге направив Президенту кандидатуру Віктора Януковича. Тож для роздумів у Президента залишається ще тринадцять днів.
XS
SM
MD
LG