Доступність посилання

ТОП новини

Політична боротьба в Україні з точки зору Польщі


Василь Зілгалов Прага, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) Поляки чи не найбільше, як сусіди України, зацікавлені у демократичному, євро - атлантичному розвиткові української держави. Польща докладає максимум зусиль для зближення позицій Брюсселя і Києва. А події у Верховній Раді, відхід від завоювань Помаранчевої революції стали справжнім шоком для багатьох у Польщі.

Як вважає директор Центру міжнародних відносин у Варшаві Євгеніуш Смоляр –нинішня політична ситуація в Києві не лише шокує поляків, а й багато з них не розуміють, що сталося в Україні. І у відповідь на питання радіо Свобода, як він пояснює цей політичний глухий кут українців, пан Смоляр сказав:

Євгеніуш Смоляр: Для багатьох з нас те, що нині відбувається, виглядає більше , як особисті незгоди політиків, аніж якісь програмні відмінності між ними. Якщо ви запитаєте, що ми думаємо з цього приводу, то скажу, що думаємо, що це дуже погано, ми шоковані, ми не розуміємо цієї ситуації. Ми відчуваємо, що чимало політиків проштовхують свої інтереси дуже настирливо, можливо навіть занадто. І багато дійових осіб, котрі могли б бути більш активними, включаючи і президента Віктора Ющенка, не здійснюють свої обов"язки належним чином. І крапка.

Р.С. – Польські політики продовжили конкретну підтримку інтеграції України в ЄС і НАТО. Колишній президент Алєксандр Кваснєвський нещодавно був у Києві, де брав участь у відкритих дискусіях, але він висловив песимізм щодо майбутнього українського уряду. З польської точки зору, чи може щось зробити уряд для уникнення хаосу в Україні?

Євгеніуш Смоляр : Кваснєвський має політичний і моральний авторитет, щоб втручатися. Він знає всі головні персони. Я знаю, що він розмовляв з кожним конкретно, з усіма головними дійовими особами. Він намагався переконати їх у необхідності досягнення угоди. Та зрештою, Польща, як держава – починаючи з провідних політиків і закінчуючи громадськістю – готова працювати з усіма, хто має авторитет влади і хто вважає себе демократом.

Р.С. – Хоча остаточна картина з урядом ще не зрозуміла, все ж нині ми бачимо, що за діючим сценарієм парламенту домінує про -російська Партія регіонів , а про - західний президент Ющенко - в опозиції. Чи важливо для Польщі, котрі із найважливіших гравців позбудуться свої посад?

Євгеніуш Смоляр : У ситуації, коли в Україні дійшли до того, що працездатною може бути лише коаліція з двома раніше непримиренними фракціями, іншим не зарадиш. Для нас більше важить не те, хто правитиме в державі, а з якою програмою - чи це буде про - західна орієнтація, спрямована на Європейську і транс - атлантичну співпрацю. Чи будуть вони продовжувати політику демократії, повагу до прав людини та Євро - Атлантичної інтеграції. Це - найважливіші питання і Польща готова співпрацювати з кожним, хто піде таким шляхом.

Р.С. – А якої ви думки про Віктора Януковича, суперника Ющенка на виборах, що спричинили Помаранчеву революцію? Він є політиком, з яким можлива співпраця Польщі?

Євгеніуш Смоляр : Це занадто складно. Коли я був в Україні, я чув багато різного про нього, і багато-хто казав, що він є дуже праґматичний

політик. Та одне дуже непокоїть, з того що я знав про нього, він не є цілком незалежним політиком.


Р.С. – Чи має Польща застереження щодо впливу Росії на Україну?

Євгеніуш Смоляр: Люди, котрі знають про це більше аніж я, кажуть що це найважливіший фактор в усій грі. Звичайно, знаючи московську реакцію на Помаранчеву революцію і про той тиск, який чинився на Україну в контексті газових переговорів, я думаю що ця гра ще не завершена.

Р.С. – Наскільки географічна та історична близькість впливає на те, що Польща зацікавлена в Україні?

Євгеніуш Смоляр: Україна для нас, так само, як і Білорусь – вони поряд з нашими кордонами, тому вони дуже близькі народи для нас. І навіть коли тут якісь політичні труднощі - це не впливатиме на наше загальне ставлення. Польща ніколи не покине Україну і Білорусь. Навіть точніше, ми ніколи не зрадимо демократію і права людини в цих країнах.
XS
SM
MD
LG