Доступність посилання

ТОП новини

Що зараз відбувається із цінами на квартири


Оксана Гребіневич Київ, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) Ринок нерухомості вже оговтався після струсу, пов’язаного зі скандалом навколо “Еліта-Центру” і знов демонструє тенденцію до зростання. За словами експертів це зумовлено насамперед пожвавленням попиту.

Після зимової сплячки, скандалу навколо горезвісного “Еліта-Центру” та передвиборчої кампанії ринок нерухомості ожив. Хоча на дворі традиційно мертвий для цього бізнесу літній сезон, нерухомість демонструє неприємну для покупця тенденцію і дорожчає в середньому на 1-2% щомісяця. За словами експертів це зумовлено насамперед пожвавленням попиту. І якщо раніше надзвичайно високий попит був на недорогі квартири, то зараз українців особливо зацікавило елітне житло. Передовсім, у Києві. Говорить віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості ріелтерів України Віктор Несін:

“У нас обрали нових депутатів, які мешкають не в Києві, і їх розселили у готелях. Але зрозуміло, що депутат не буде мешкати у готелі, й відповідно, вони починають купувати собі помешкання. Але не для кого не таємниця, що із бюджету виділяються кошти для придбання житла. Просто додаються гроші і купується елітне житло. До того ж один депутат має право на 30 помічників, включаючи громадських. Цих людей також необхідно поселити. Також сюди перевозять і бізнес. Адже, якщо людина мешкає в Києві, дуже незручно керувати бізнесом в регіоні.”

Подорожчання торкається насамперед первинного ринку жила, тобто новобудов. Спеціалісти називають два основні фактори, які впливають на коливання ціни – це попит, який є визначальним, і друге – політична стабільність. На сьогодні попит залишається незадоволеним, а тому очікувати здешевлення квадратних метрів не доводиться. Щоправда фахівці прогнозують, що таких бумів як минулорічний, найближчим чаном очікувати не треба, а ціни на старі квартири мають трошки стабілізуватися.. Говорить віце-президент агенції нерухомості “Кварц-Сервіс” Олександр Жигулін:

“Якщо зараз “хрущовка” 40-45 метрів двокімн6атна квартира коштує 65-70 тисяч доларів, то чи буде вона коштувати 175? Я гадаю, що вона не буде стільки коштувати. На первинному ринку ціна буде підвищуватися через здороження будматеріалів та енергоносіїв, і на первинному ринку ціни стабільні і поступово зростають”.

Загалом прогнозують подорожчання нерухомості на 1-2% щомісяця і не очікують серйозних коливань. А також дуже сподіваються, що ринок нерухомості буде врегульовано законодавчо й дуже очікують прийняття закону про ріелтерів та створення єдиної системи класифікації житла.
XS
SM
MD
LG