Доступність посилання

ТОП новини

Піщаним пляжам південного і західного криму загрожує знищення


Володимир Притула Сімферополь, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Піщаним пляжам південного і західного Криму загрожує знищення, так стверджують кримські екологи. Місцева ж влада робить вигляд, що проблеми не існує.

За даними Кримської асоціації “Екологія і мир”, наприкінці 2004 року одна з київських фірм отримала офіційний дозвіл на видобування піску в ялтинській акваторії Чорного моря. Мова йде про промислову розробку ділянки у прибережній зоні між Аю-Дагом і горою Хрестовою завдовжки у 20 кілометрів. Екологи вважають, що видобуток піску призведе до руйнування пляжів та активізації зсувів грунту, яких дуже багато на Південнобережжі.

“Багатомільйонні прибутки однієї видобувної організації повернуться багатомільярдними втратами для Криму та України, оскільки ці роботи ставлять під загрозу рекреаційний потенціал і безпеку всієї існуючої курортної інфраструктури”, – мовиться у відкритому листі керівництва Кримської академії наук до депутатів Верховної Ради автономії. Відповіді на це зверення поки що немає, хоча і в парламенті, і в уряді Криму знають, що з 1993 року промислова розробка піску на Південнобережжі заборонена.

Подібної заборони екологи домагаються і для західного узбережжя Криму. Там біля озера Донузлав досі триває видобуток піску, що призводить до вимивання знаменитих піщаних пляжів Євпаторії і Сакського району. Ще більшу загрозу цьому курортному регіону несуть плани побудови на озері Донузлав великого транспортно-портового комплексу.

Асоціація “Екологія і мир” уже попередила про те, що реалізація цих планів завдасть шкоди загальнодержавному дитячому курорту Євпаторія і призведе до його занепаду. Кримські вчені теж вважають за недоцільне будівництво великого порту у західному Криму. У відповідь на це Президент України розпорядився провести додаткову екологічну експертизу планів побудови транспортно-портового комплексу “Донузлав”.
XS
SM
MD
LG