Доступність посилання

ТОП новини

Київські пекарі прагнуть підвищити ціни на хліб – наразі чи не найдешевший в Україні. Київська влада обіцяє задовольнити і вимоги виробника, і захистити киян


Оксана Гребіневич Київ, 24 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З ініціативою підвищити ціни на хліб виступили столичні пекарі. Свою вимогу вони обґрунтовують невідповідністю витрат і доходів. У 19 областях України ціни на хліб переглядалися, у Києві вони лишалися незмінними майже два роки.

Говорить генеральний директор ВАТ “Київхліб” Петро Пархоменко:

“Треба просто щоб були справедливі ціни. Хлібопекарна галузь в цілому дуже в складному фінансовому стані. І якось весь час міністри, Кабінет Міністрів говорять, що якщо буде дешевше зерно, то буде дешевший і хліб. А якщо у нас зараз п’ять підприємств працюють збитково? Значить, за цей час ціни на газ виросли, на транспорт виросли, вся сировина....”

Якщо дозволить київська влада, в середньому ціни на хліб виростуть на 30-40 копійок за кілограм, - обіцяють виробники. Продовжує Петро Пархоменко:

“Середня ціна батона по Україні 1.56, зараз у нас в Києві 1.10 грвн. У нас нижча, а буде.1. 40 - 1.46. це ми так плануємо, а буде рішення приймати адміністрація. Середня ціна українського хліба 1.68 по Україні, у нас зараз 1.28!”

Пекарі наголошують, що хліб – це ринковий товар, а не предмет політичних спекуляцій. До того ж йдеться про небідний на фоні інших українських міст Київ. Виробники кажуть, що за останні роки принаймні в Київській області випічка хлібних виробів скоротилася приблизно на 10%. Мешканці тут стають заможнішими і можуть урізноманітнювати свій раціон, скорочуючи споживання хліба. Одначе київська влада обіцяє не забути про незахищені верстви населення. Говорить співголова фракції “Блоку Чернівецького” в Київські міській раді – Алла Селіванова:

“У Києві найдешевший хліб з усіх міст України. Тому, звичайно, така проблема є для пекарів. Але є й інша проблема є малозабезпечена частина киян. Тому завдання київської влади відповідно відреагувати на такі пропозиції виробників. І буде вироблена така позиція, щоб підтримати виробника і будуть знайдені оптимальні шляхи для компенсації цієї різниці, яка буде прийнята населенню”.

Попри те, що частка хліба в споживчому кошику киян зменшилась, хліб залишається соціальним товаром першої необхідності і більше, ніж просто харчовим продуктом.
XS
SM
MD
LG