Доступність посилання

ТОП новини

Політична невизначеність. Розділ Х. Далі буде


Тетяна Ярмощук Київ, 24 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua)

Невизначеність “Нашої України”

Минулого вівторка з парламентської трибуни Анатолій Кінах заявив, що “нашоукраїнці” йдуть в опозицію. Однак з середовища цієї політичної сили лунають і інші заяви.

Борис Беспалий, приміром, казав, що “Наша Україна” не є опозицією, а просто у нинішньому парламенті перебуває у меншості.

Інший же “нашоукраїнець” Роман Зварич про статус “Нашої України”, мовив, що ця політична сила не входить у коаліцію. Визначання “опозиція” немає в українському законодавстві, нагадує він.

“Регіонами” хочуть ділитися з “Нашою Україною”

Коаліціянти-антикризовики, зокрема “регіонами”, прагнуть бачити у своїх лавах “Нашу Україну”. Віктор Янукович зазначив, що у разі приєднання “нашоукраїнців” до парламентсько-урядової більшості урядові портфелі розподілятимуть пропорційно. При цьому лідер “регіоналів” звинуватив Президента, що той затягує з поданням кандидатури прем’єр-міністра.

Парламент треба розпустити

Найбільші прихильники дострокового розпуску парламенту, Блок Юлії Тимошенко, у четвер полишили залу засідань до 25 липня. У п’ятницю БЮТ звернувся до Президента з вимогою розпустити парламент. А сьогодні “бютівці” заявили, що готові скласти депутатські повноваження, щоб “надати Президенту додаткових конституційних підстав для призначення позачергових виборів до Верховної Ради”.

БЮТ закликав “Нашу Україну” підтримати таке рішення. Однак “нашоукраїнці” назвали “бютівську” заяву нереальною та популістською. Роман Зварич навіть зазначив, що“ правова недієздатність Верховної Ради України – це ще не є підставою для розпуску парламенту”.

Народження нової опозиції? Саме через позицію БЮТу Президент сьогодні вагається: подавати, чи ні кандидатуру Януковича-прем’єра на розгляд парламенту.

Принаймні, так бачить ситуацію політолог Вадим Карасьов. Саму ж тактику “бютівців”, Карасьов вважає правильною, оскільки таким кроком, Юлія Тимошенко себе підстраховує на випадок нерозпуску парламенту. Тоді вона може спокійно йти в опозицію і критикувати уряд Віктора Януковича. БЮТ виграє у будь-якому випадку, бо навіть якщо буде розпуск, то це буде сприйнято, як політичний успіх Тимошенко, стверджує Карасьов.

Депутати страхуються перед розпуском

Можливість розпустити Верховну Раду у Президента з’явиться вже завтра. Тим часом, на сьогоднішньому вечірньому засіданні народні депутати вирішили перестрахуватися і ухвалили постанову. У документі йдеться: якщо Президент розпочне консультації щодо дострокового розпуску парламенту, пленарне засідання збирається невідкладно, без скликання.
XS
SM
MD
LG