Доступність посилання

ТОП новини

В Україні - демографічна криза.


Тарас Марусик Київ, 25 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Депопуляція України або зменшення її населення набирає катастрофічних розмірів, вважають українські демографи. Вчені шукають шляхів виходу з цієї демографічної ями. Зокрема, заступник директора Інституту демографії, соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова переконана, що зупини негативні процеси можна лише завдяки імміграції, тобто припливу людей з-за кордону. Існують й інші погляди.

На нещодавньому “круглому столі” професор Лібанова заявила, що потенціал демографічного зростання в Україні “абсолютно вичерпаний”.

Елла Лібанова каже, що кількість 5-річних дівчаток в Україні менша, ніж кількість 75-річних жінок. Тому єдиною альтернативою гальмування депопуляції є приїзд іноземців на постійне мешкання в Україну.

Колишній міністр охорони здоров’я України, керівник програми реформування галузі охорони здоров’я виборчого блоку “Наша Україна”, член-кореспондент АМН України Микола Поліщук має іншу думку. Причини вимирання в Україні, переконаний професор Поліщук, у таких недемографічних чинниках, як бездуховність, безкультур’я і падіння освічености, що породжує зловживання алкоголем, тютюнопаління, соціально-побутовий і кримінальний травматизм. Причому кримінальний травматизм становить 60-70% смертей від травматизму взагалі, - зазначив колишній міністр охорони здоров’я України, член-кореспондент АМН України Микола Поліщук.

За його словами, найбільше вимирання характерне для населення від 25 до 55 років, натомість кількість смертей у віці до 14 років зменшилася за останні роки на 20%, а у віковій категорії 65-70 років практично не змінилася.
XS
SM
MD
LG