Доступність посилання

ТОП новини

Влада Рівненщини підтримала енергетиків у намірах будувати п’ятий енергоблок Рівненської АЕС.


Валентина Одарченко Рівне, 25 липня 2006р. (RadioSvoboda.Ua) - Думки атомників і чиновників зійшлися через те, що термін експлуатації першого та другого енергоблоків завершується, а разом з тим непевно виглядає доля міста Кузнєцовська та промислові перспективи області.

Саме на Рівненській атомній станції працюють і наймолодший, і найстаріший в Україні енергоблоки. Найновіший - четвертий Рівненський - вважають найбільш безпечним після другого Хмельницького. Виробництво РАЕС становить чверть усього промислового потенціалу Рівненщини. Звідси і бажання практично всіх обласних керівників розвивати та підтримувати ядерну енергетику. Водночас нинішній уряд не бачить іншого виходу, ніж розвиток електроенергетики, в умовах подорожчання нафтогазових ресурсів, каже голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук.

Через чотири роки перший Рівненський енергоблок, а наступного за ним року і другий, мають бути виведені з експлуатації. Тож нині енергетики домагаються продовження терміну експлуатації хоча б на 10 років і початку будівництва п’ятого енергоблоку у 2016-му – себто, тоді, коли перших два енергоблоки остаточно відпрацюють свій ресурс. Сьогодні ж через відсутність достатньої кількості передавальних ліній РАЕС видає на чверть менше електроенергії від запланованої потужності. Як повідомив генеральний директор РАЕС Микола Фрідман, цього року в держбюджеті України вже закладені 150 мільйонів гривень на будівництво лінії Рівне-Київ, яке мають завершити через два роки. А ще, як запевнив Микола Фрідман, рівненські атомники вирішили проблему із карстовими породами, заповнивши порожнини під реакторами спеціальною сумішшю.

Втім, здійснити бажання енергетиків щодо добудови, згідно з сучасним законодавством, можна тільки за згоди населення та Верховної Ради. Тим часом запитань у населення до енергетиків досить багато. Наприклад, чому після проведення модернізації генераторів двох найстаріших енергоблоків вони стали гірше працювати. Або чому з 2002 року тут не ведеться обов’язковий геологомоніторинг міста Кузнєцовська. Або про відсутність громадського контролю за екологічною безпекою АЕС. Адже для того, щоб його поновити, області необхідні не такі вже й великі кошти – однак їх ні “Енергоатом”, ні обласна влада чомусь не виділяють.



І ще один цікавий штрих – колишній голова облдержадміністрації Василь Червоній в останні дні свого перебування на посаді категорично заперечував проти будівництва п’ятого Рівненського енергоблоку. Можливо, тому, що через місяць уже не ніс відповідальності за основні економічні показники…
XS
SM
MD
LG