Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі виявлені дві злочинні групи, що переправляли громадян України із підробленими польськими документами у Західну Європу.


Єва Поштар Варшава, 25 липня 2006, (RadioSvoboda.Ua) - Минулого тижня польські правоохоронці в різних містах Нижньої Сілезії затримали 12 осіб з числа керівництва двох споріднених угруповань, на чолі яких стояли українець та поляк.

За три тисячі євро охочим їхати на роботу до Італії, Великобританії та Іспанії виготовляли фальшиві польські паспорти, постачали навіть авіаквитки. Про дію двох угруповань на прохання кореспондента Радіо Свобода розповідає речниця Судецького відділення Кордонної служби ( SG) в місті Клодзко, Магдалена Кнута- Брон.

Вся справа полягала в тому, що іноземці до Польщі приїздили легально, на основі своїх паспортів. Потім прибували у Нижню Сілезію. Прибулих поселяли у домовлених готелях. Там вони чекали на фальшиві документи. В групі працювало двоє знаменитих майстрів-фальсифікаторів документів. Вони володіли чудовим технічним обладнанням : комп''ютерами, принтерами, поліграфічними матеріалами.

У секретній схованці злочинців правоохоронці знайшли 400 примірників різних підроблених документів. Цікаво, що гангстери використовували також оригінальні, викрадені у громадян Польщі паспорти. Потрібно було лише "пристосувати" охочих виїхати на роботу в ЄС до існуючої в документі фотографії. Над тим, щоб під час кордонного контролю не було виявлено різниці у вигляді, працювали довірені косметологи й перукарі. Однак злочинці не хотіли ризикувати на польських пунктах прикордонного контролю, вони переправляли емігрантів до Західної Європи через "зелений кордон". Говорить речниця Кордонної служби Магдалена Кнута- Брон:

Польські прикордонники досконало ознайомлені із польськими документами. Злочинці побоювалися бути виявленими.

Важливим пунктом на шляху до Західної Європи була Чехія. З празького аеропорту відправляли людей далі на Захід. Правоохоронців із країн Західньої Європи члени цієї злочинної групи не боялися, знаючи, що для них українська, польська і чеська мови майже одинакові, так само екзотичні і незрозумілі. Це давало емігрантам з польськими документами гарантію анонімності й успіху при переїзді західних кордонів, а потім у працевлаштуванні в країнах ЄС. Як застерігають фахівці, виявлена нещодавно у південно- західному регіоні Польщі злочинна українсько-польська група це, можливо, лише вершина айсберга. Підтвердив це у розмові із Радіо Свобода представник варшавської поліції Кжиштоф Гайдас.
XS
SM
MD
LG