Доступність посилання

ТОП новини

Римський саміт з близькосхідних проблем закінчився безрезультатно


Наталка Кудрик Рим, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Безрезультатно закінчилася сьогодні в Римі міжнародна конференція з ізраїльсько-ліванського конфлікту. Учасники переговорів з 15 держав не дійшли згоди щодо негайного припинення вогню в Лівані, але водночас домовилися створити миротворчий контингент під егідою ООН для близькосхідного врегулювання.

На заклик до припинення вогню дуже сподівалися лідери європейських та арабських країн і також Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Водночас усі без винятку учасники дискусії закликали якомога швидше покінчити з насильством, що триває у близькосхідному регіоні. Але держсекретар США Кондоліза Райс знову наголосила, що замало тільки говорити, для тривалого перемир’я необхідні певні умови.

Заява пані Райс на підсумковій прес-конференції: „Ми всі погодилися вживати невідкладних заходів, намагаючись покласти край насильству, щоб воно не відновилося. Це дозволить ліванському уряду повністю контролювати територію країни. Це дуже важливо. Ми не можемо, і я чула багато разів упродовж конференції , ми не можемо повернутися до того стану, що існував напередодніі”.

Господарі конференції - італійський прем’єр Романо Проді, міністр закордонних справ Массімо Д`Алема - вважають, що зустріч в Римі була важливою, бо стала вагомим першим кроком вперед до розв’язання конфлікту.

Явно розчарований результатами саміту прем’єр-міністр Лівану Фуад Сініора: „Ми хотіли припинення вогню, негайного припинення. Гадаю, що про це йшлося досить багато під час дискусії." Ліванський лідер наголосив, що його країна зруйнована і буквально поставлена на коліна, тому потребує допомоги від міжнародної спільноти. Він розкритикував воєнну окупацію Ізраїлю і одночасно наголосив , що угруповання Хезболла є невід’ємною частиною ліванського уряду та відіграє важливу роль у визволенні Лівану.

На чому ж зійшлися учасники римської зустрічі? Це співпраця усіх країн та міжнародних організацій для досягнення перемир’я. У ній мають брати участь і ті держави конфліктного регіону, яких не було на римському саміті.

Про це наголосив Генеральний секретар ООН Кофі Аннан: „Дуже важливо, що ми працюємо з країнами регіону у пошуку розв’язання кризи, до цього має долучитися Іран і Сирія”.

Дипломати домовилися про організацію гуманітарної допомоги та надання всілякої підтримки ліванському народу, передусім йшлося про біженців. Інший важливий пункт: у південному Лівані мають розташувати миротворчий контингент під егідою ООН. Але знову ж таки, час розташування та структуру міжнародного підрозділу у Римі не уточнили.

Напередодні саміту, оглядачі застерігали, що дійти спільного рішення стосовно припинення воєнних дій наразі неможливо. Різні позиції сторін, як це підтвердилося сьогодні у Римі, та й головні фігуранти конфлікту -Ізраїль і Хезболла - налаштовані на жорстоку, тривалу війну, а компроміси наразі навряд чи можливі.
XS
SM
MD
LG