Доступність посилання

ТОП новини

Світовий Банк: у боротьбі з корупцією попереду ще чималий шлях


Сергій Драчук Прага, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Цілеспрямована боротьба з корупцією в Україні й інших колишніх соціалістичних країнах дає позитивні результати, зазначають аналітики Світового Банку. Але, наголошують вони, щоб уникнути сповзання назад, необхідні послідовні реформи. А ще великим рушієм подолання корупції в багатьох країнах регіону були їхні зусилля з метою вступити до Європейського Союзу, мовиться в щойно оприлюдненому дослідженні.

Останній звіт Світового Банку за назвою «Боротьба з корупцією в перехідному періоді: Хто досягає успіху – і чому?» свідчить про дуже важливу річ: корупція пересічно зменшується в країнах перехідного періоду у Східній Європі й на післярадянських теренах, каже одна з авторів дослідження Черил Ґрей. Суми, витрачені на хабарі, частота їхньої виплати і рівень проблемності, який вбачають у корупції окремі фірми, назагал зменшуються.

«Це надзвичайно добра новина, бо не всі це собі уявляють. Багато хто вважає, що корупцію неможливо подолати ніколи і вона тільки зростає. Насправді ж ми бачимо справжній поступ у цьому регіоні», – каже Черил Ґрей.

Але цей поступ не однаковий. Наприклад, у Грузії й Киргизстані після останніх «революцій» у цих країнах проголосили боротьбу з корупцією. Але коли здобутки Грузії відзначено в звіті не раз, то в Киргизстані становище насправді ще й погіршилося, і ця країна зараз серед найвідсталіших поміж дослідженими.

А ще не можна недооцінювати й те, наскільки важлива в країнах роль їхнього керівництва: найбільшого успіху досягли ті країни, в яких самі керівники винесли в осереддя уваги прозорість, підзвітність та інші реформи, необхідні для скорочення корупції, зазначають автори звіту – і знову хвалять із цього огляду Грузію.

І всередині окремих держав поступ різниться. Зменшення корупції переважно спостерігається в тих галузях, де відбувалися інтенсивні реформи; там, де реформ було менше, відстає й скорочення корупції, звертають увагу експерти Світового Банку.

Найбільш реформованими й найменш корумпованими виявилися назагал податкові й митні служби; найгірші ж лишаються справи, наприклад, із судочинством і держзамовленнями.

Зокрема, така ситуація і в Україні, де поліпшення десь названі в звіті «значними», десь «скромними», а подекуди й майже відсутні.

При цьому уповільнення чи й зупинка реформ загрожують погіршити становище з корупцією, застерігає дослідження.

Іще один із його авторів Джеймз Андерсон звертає увагу на деякі чинники, які допомогли довести реформи до успіху: «У багатьох країнах принада вступити до Європейського Союзу відіграла головну роль у стимулюванні реформ. І, звичайно, країни з енергійнішими громадянськими суспільствами й культурами засобів інформації мали тенденцію до більшого поступу з реформами».

Але, заявляє Світовий Банк, і успішні країни Східної Європи й післярадянського простору не мають зупинятися – перед ними ще чималий шлях, доки вони досягнуть пересічного рівня боротьби з корупцією в країнах Заходу.
XS
SM
MD
LG