Доступність посилання

ТОП новини

Події в Кодорській ущелині – це є лімітована поліцейська операція, вважає грузинський прем`єр


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Жорстокі бої з кровопролиттям у Кодорській ущелині прем`єр-міністр Грузії Зураб Ногайделі назвав «лімітованою поліцейською операцією». Про це він заявив на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером. Керівник Північноатлантичного альянсу зазначив, що Грузія має зберегти територіальну цілісність і знайти мирне вирішення конфлікту.

Приїзд грузинського прем`єра до Брюсселя збігся у часі із боями в Кодорській ущелині, тож це стало однією з тем переговорів Зураба Ногайделі із генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером. Глава уряду Грузії дав досить гостру характеристику керівнику повстанців у Кодорській ущелині Емзару Квіціані, заявивши, що звичайний злочинець поводить себе погано, через це його слід заарештувати і роззброїти. Тбілісі ввів війська до ущелини після того, як Квіціані, колишній уповноважений президента, відмовився підпорядковуватися центральній владі. Після зустрічі з керівником НАТО керівник грузинського уряду Ногайделі заявив:

«Що відбувається в Кодорі? Там діє простий, звичайний кримінал – Емзар Квіціані. Ми проводимо там дуже лімітовану поліцейську операцію, і цей злочинець та його маленька банда будуть роззброєні, заарештовані і відправлені до в`язниці у Грузії. Ми говорили про це на нашій зустрічі».

Він обговорював ситуацію у Кодорській ущелині на зустрічі в середу з генеральний секретарем НАТО і на засіданні Ради Північноатлантичного альянсу. Ногайделі запевнив, що Тбілісі прагне й надалі тримати курс на мирне врегулювання з Абхазією та Південною Осетією. А недавнє звільнення міністра Грузії з вирішення конфліктів Георгія Хаіндрави не вплине на політику Тбілісі щодо Абхазії і Південної Осетії, упевнений прем`єр-міністр Грузії.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер також виступає за те, щоб Грузія мирно вирішила конфлікти на своїй території.

«Країни НАТО завжди дотримувалися позиції, яку я повторю ще раз: слід поважати територіальну цілісність Грузії, ось що є дуже важливим. Також ми говорили сьогодні на зустрічі, що члени НАТО, а з ними погоджуюсь і я, а також, я думаю, і прем`єр-міністр Грузії, завжди виступали за мирне вирішення цих конфліктів. Тобто, дві відправні точки – це повага територіальної цілісності Грузії та мирне вирішення. Ми з інтересом розглядали пропозиції грузинського уряду щодо цього»,- сказав керівник альянсу.

Події в Кодорській ущелині, яку оглядачі називають новою гарячою точкою, не завадили генсеку НАТО заявити, що Грузія перетворилася із споживача безпеки до її виробника – маючи на увазі участь Тбілісі в миротворчих операціях альянсу. Де Хооп Схеффер упевнений, що Грузія колись зможе перейти до посиленого діалогу з НАТО. Це питання буде на порядку денному саміту альянсу, що відбудеться в листопаді в Ризі, але, за словами найвищого чиновника НАТО, країни альянсу ще вирішують, як надалі розвивати співпрацю з Тбілісі.
XS
SM
MD
LG