Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про війну в Лівані


Василь Зілгалов Прага, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорювала у середу нову формулу міжнаціональних сил для врегулювання в Лівані, перебіг подій в цій країні, а також можливі серйозні труднощі на шляху врегулювання конфлікту між Ізраїлем, “Хезболлою” та Ліваном .

Італійська преса найбільше пише у середу про так звану "гібридну формулу"- НАТО - ООН – ЄС, на якій мають базуватися миротворчі сил для Лівану. Зокрема, італійська "Коррєре Делла Сера" вважає, що насамперед американці зацікавлені у такій формулі миротворчих сил в Лівані, щоб уникнути суперечностей між ООН, Росією та амбіціями Франції. При чому, за словами оглядачів, "Франція претендує на ключові позиції". Хоча експерт з італійської "Ла Стампа" піддає сумніву те, чи зможуть міжнаціональні сили "тримати під контролем “Хезболлу".

Британська "Файненшел Таймс" публікує у середу інтерв"ю з колишнім послом Ірану в Парижі, впливовим політиком прагматичного толку - Садеком Харразі, котрий вважає, що напад Ізраїлю на Ліван піддає загрозі ядерну угоду з Іраном. Харразі також вважає, що Іран не зацікавлений у конфлікті між Ізраїлем та “Хезболлою” і що у Тегерані нібито нічого не знали про захоплення “Хезболлою” двох ізраїльських вояків. Харразі наголосив у цьому інтерв"ю "Файненшел Таймс":" Деякі люди в цьому регіоні / Близький Схід/, вважають що Америка хоче щоб Ізраїль знищив “Хезболлу”, а це вказує на те, що Америка хоче знищити Іран" . Сам же Харразі є прихильником мирного вирішення цих проблем і переконаний, що "США рано чи пізно визнають "реальність" геополітичної влади Ірану. Європейська преса також пише про те, що Ізраїль поспішає завдати в Лівані вирішальних ударів по опорних пунктах “Хезболли”. Зокрема, лондонська "Дейлі Телеграф" у середу інформує, що "Велику Британію використали як проміжний пункт для великих поставок "протибункерних" бомб з Америки до Ізраїлю", бо " зусилля по знищенню “Хезболли” стримує відсутність бомб, котрі здатні досягти командних бункерів". "Дейлі Телеграф" також зауважує, що британська опозиція критикує владу за дозвіл на приземлення літаків з бомбами для Ізраїлю.
XS
SM
MD
LG