Доступність посилання

ТОП новини

«Той, що пробудив Кам’яну державу». У Дніпропетровську презентували фільм про В’ячеслава Чорновола


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 липня 2006 року(RadioSvoboda.Ua) - Цими днями у семи містах східної України відбулися допрем’єрні покази знятого всього два тижні тому художньо-документального фільму українського режисера Володимира Онищенка «Той, що пробудив Кам’яну державу» — про життя і діяльність журналіста, громадського діяча, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Тепер творці кінострічки мають намір представити її на суд глядачів центру та півдня. Презентація у Дніпропетровську відбулася вчора, у вузькому колі студентів, журналістів та активістів Народного Руху, який замовив і профінансував фільм.

В основу кінострічки «Той, що пробудив Кам’яну державу» поклали давню українську народну казку - про юнака, який задля порятунку коханої зміг оживити мертву, кам’яну країну, а ще - перебороти самого себе. Саме таким, на думку творців фільму, передусім режисера й сценариста Володимира Онищенка, був В’ячеслав Чорновіл, громадський діяч, політик і журналіст.

«Ти мені пробач, я таким народився в своїй країні», - співають учасники українського гурту «Немо» за кадрами хронік, використаних у фільмі. У стрічці багато документальних зйомок - спогади про В’ячеслава Чорновола сестри, дружини та друзів, фрагменти його виступів на телебаченні, інтерв’ю. В’ячеслав Чорновіл розповідає про місця, з якими були пов’язані ті чи інші події його життя, розмірковує про долю країни, про своїх однодумців, «шістдесятників»:

«Де взявся Іван Дзюба у Донбасі, де взявся Василь Стус, який народився на Вінниччині, а виростав на Донбасі, де взявся Василь Симоненко на Лівобережжі і всі інші? Очевидно, є щось таке, що можна назвати інстинктом самозбереження нації».

Режисер Володимир Онищенко зняв цей фільм за чотири місяці. Він називає його думою. І застерігає глядачів:

«Не чекайте від фільму розслідуванням про те, як загинув В’ячеслав Максимович, не чекайте «смажених » фактів. Їх там не буде. Будуть дуже рідкісні кадри — це останні зйомки В’ячеслава Максимовича, коли він їхав до Кіровограда».

У полотно кінохронік Володимир Онищенко також вплів екранізовані ним допити В’ячеслава Чорновола, якого зіграв Сергій Романюк, слідчим КДБ - цю роль виконав Євген Паперний. В інтерв’ю Радіо Свобода Євген Паперний сказав, що його мрія - зіграти роль ідеального героя - поки що не справджується. Ось і в цьому фільмі він знову з’явився в амплуа симпатичного негідника. Євген Паперний:

«Роль неприємна для актора й викликає негативні почуття у глядача. Але я на це погодився, бо треба будь-яку роль виправдати. І перша похвала, яку я отримав - це сестра Чорновола, Валентина, вона сказала: «Це він, дуже похожий».

Тепер оцінку роботі творчої групи мають дати глядачі. Автори розповіли, що після кількох показів на сході України, з огляду на реакцію залу, вирішили зробити фільм на 5 хвилин коротшим і динамічнішим, прибрали деякі деталі. Тепер він триває годину 35 хвилин.

Попереду у Володимира Онищенка і його команди презентації у Криму та містах західної України, а потім, напередодні дня Незалежності, - у Києві. Після цього на стрічку чекають телеекрани.
XS
SM
MD
LG