Доступність посилання

ТОП новини

Палац Потоцьких в Івано-Франківську планують перетворити в музей


Іван Костюк Івано-Франківськ, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Палац Потоцьких в обласному центрі Прикарпаття планують перетворити в художню галерею та музей. Мистецька частина комплексу утримуватиметься за рахунок комерційної, адже на території палацу працюватимуть також ресторан та кінотеатр.

Півтора року тому з’ясувалося, що минула влада на Прикарпатті продала Прикарпатській фінансовій компанії посеред іншої нерухомості, що належала Міністерству оборони, архітектурний комплекс „Палац Потоцьких” в центрі Івано-Франківська. Тривалий час між підприємцями та громадськістю міста тривав гострий конфлікт. У результаті керівництво Прикарпатської фінансової компанії, яка за цей час встигла змінити назву, ухвалила рідкісне для нашої держави рішення.

Керівник компанії Олег Бахматюк надіслав листа до обласної ради та облдержадміністрації з пропозицією передати 50% палацу Потоцьких у власність громади. Саме на цих 50% території історичного комплексу планують створити художню галерею та музей. Мистецькі заклади утримуватимуть за рахунок комерційної частини, яку також створять підприємці. Це фешенебельний ресторан та кінотеатр. Поки що ж у палаці Потоцьких триває архітектурна експертиза.

На відновлення комплексу необхідно затратити 80 мільйонів гривень. Це дві третіх бюджету міста Івано-Франківська. Але підприємці готові вкласти такі кошти в реставрацію палацу. Експерти ж стверджують, що на Івано-Франківщині це чи не перший зразок того, як підприємці співпрацюють із громадськістю у відновленні архітектурної пам’ятки, використовуючи європейський досвід.
XS
SM
MD
LG