Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Краєчком вуха


Київ, 25 липня 2006 року. Новинки техніки та карколомні шпигунські пристрої вже давно стали для українського політикуму дієвим засобом у досягненні своїх цілей. Наскільки є правдою останній інформаційний хіт - начебто записані розмови елітних політиків - питання вже навіть не стоїть. Принаймні, допоки цим займатиметься прокуратура - плітки ходитимуть людськими оселями і як у тому анекдоті "слід лишиться" незалежно від результатів розслідування. Ми сьогодні будемо говорити про безпеку телефонних переговорів. Як прослуховують лінії в Україні та США? Чи можна себе убезпечити від несанкціонованого доступу до приватної інформації? Що, зрештою, сталося за лаштунками парламенту і призвело до чергового касетного скандалу? Про це - сьогоднішні Звуки Життя "краєчком вуха", з вами Микита Моісеєв.

Приводом для обговорення чеснот політичних керманичів України у пресі стала заява БЮТівця Олега Ляшка. Він зокрема заявив, що має записи переговорів, у яких ідеться про підкуп Олександра Мороза. Фігуранти начебто записаних розмов - депутат від регіонів Андрій Клюєв, соціаліст Микола Рудьковський та чоловік з іменем Рубен.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Прослуховувати телефон будь-якого громадянина спеціальні служби мають право тільки з дозволу суду - в разі, якщо це допоможе запобігти тяжкому злочину наприклад. Інакше - це буде порушенням прав і свобод людини - каже адвокат Андрій Федур. Інша справа, що правоохоронці не мають жодних проблем при отриманні таких дозволів - закон дає їм широкі повноваження на прослуховування телефонів. А убезпечитися від цього є один - старий шпигунський спосіб - не користуватися телефоном, не говорити про важливі справи у приміщенні - пояснює Андрій Федур.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Вже майже звик до прослуховувань своїх телефонів український журналіст Олег Єльцов - засновник інтернет-видання "Україна кримінальна". Завдяки своїм публікаціям і специфічній темі - він кілька разів підпадав під підозру спецслужб. Зокрема, у справі про розголошення секретних матеріалів. Тоді він надрукував статтю про те, як українські посадовці зірвали дуже вигідну для України міжнародну угоду. Користувався матеріалами із грифом секретно. Олег переконаний - у цій справі його телефони точно були під пильним контролем....

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Ініціатори чергового касетного скандалу напевно розраховують на великі дивіденди - адже звинувачення голови Верховної Ради у підкупі може призвести до дуже серйозних наслідків - причому у обидвох випадках - і якщо записи справжні, і якщо вони підробні. Різниця лиш у тому хто постане перед можливим судом. Хоча досвідчений адвокат Андрій Федур досить скептично ставиться до української Феміди і на питання - "до чого це може призвести?" - відповідає риторично...

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG