Доступність посилання

ТОП новини

В Україні перший відкритий аукціон конфіскату. Сьогодні Державний фонд дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння відкрив для оглядин коштовності, що виставляються на продаж


Взяти участь в аукціоні можуть всі охочі. Від підприємств вимагатимуть ліцензії для операцій з коштовностями. Оглядини лотів триватимуть два тижні.

Про те, що саме виставляється на аукціон говорить директор Державного сховища дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння Анатолій Швачка:

“Більше 800 ювелірних виробів із золота срібла оздоблених коштовним камінням, а також годинники із золотими та платиновими корпусами. а також асортимент дорогоцінного каміння. це діаманти, смарагди, рубіни, кварци, різновиди топазів, перли. Також представлені доля продажу і ексклюзивні зразки Рівненського бурштину, який вважається найкращим у світі. Дуже цікавим буде лот, що містить природні алмази вагою більше 8 000 карат, що є сировиною для виготовлення діамантів.”

За словами директора Держсховища аукціон уможливила дуже активна праця насамперед СБУ та Державної митної служби. Адже всі предмети продажу – це конфіскат. Причому, якщо до 2005 року ці служби конфісковували коштовностей на суму 400 – 500 тисяч гривень, то з лютого 2005 року ця цифра сягнула двадцяти мільйонів гривень.

Всі коштовності, які виставляються на продаж, пройшли відбір комісії і, за її постановою, не становлять предмету зацікавленості для українських музеїв.

Українські ювеліри радіють, що в Україні розпочинається така практика відкритих аукціонів. Щоправда деякі нарікають: початкова ціна могла бути й нижча. Говорить знаний експерт з ювелірного мистецтва Ігор Лобортас:

“Мені здається, що аукціони треба влаштовувати, коли ціна вже не така зависока і тоді від неї вже починається торг. А мені здається, що тут початкова ціна відбиває здебільшого охоту торгуватись”.

Подивитися на результати сумлінної роботи українських правоохоронців можна у приміщенні державної установи “Державне сховище дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння України”. Виручені кошти будуть направлені до загального фонду держбюджету України.
XS
SM
MD
LG