Доступність посилання

ТОП новини

ЄС слід більше співпрацювати з країнами морського регіону, вважає європейський експерт.


Наталія Вікуліна Брюссель,31 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюзу слід створити з країнами Чорноморського регіону проекти з екології, енергетики, транспорту, внутрішньої безпеки та демократії, вважає Фабріціо Тассінарі, експерт Центру досліджень європейської політики та співробітник університету Копенгагена. У науковій статті Тассінарі доводить, що чорноморські країни стають дедалі важливішими для Євросоюзу, тож Брюссель має бути активнішим у співпраці з Україною, Грузією, Молдовою та іншими державами регіону Чорного моря.

Мертвий дельфін. Євпаторія.
(© RadioSvoboda.Ua)
Підтримати демократію в регіоні, потурбуватися про екологію Чорного моря та Дніпра, розвинути транспортні коридори між чорноморськими країнами та Євросоюзом – ось тільки деякі з проектів, що їх пропонує Брюсселю науковець Тассінарі. Він сказав, що після вступу до ЄС Болгарії і Румунії Євросоюз розшириться до чорноморського узбережжя, тож Брюссель таким чином має стати дуже активним гравцем у цьому регіоні. Дослідник вважає, що тільки двосторонньої співпраці з країнами Чорного моря недостатньо, адже, наприклад, для боротьби з нелегальною міграцією, злочинністю або забрудненням довкілля Євросоюзу слід мати для цього регіону загальні ініціативи. Експерт називає й іншу причину, чому Брюсселю слід приділяти чорноморським країнам більше уваги:

"Третьою причиною я вважаю розвиток у деяких країнах колишнього радянського простору. Хорошими прикладами цього є "кольорові революції" 2003-го-2005-го років в Україні та Грузії, а також реакція на ці події з боку Росії. Яскравими прикладами є енергетична криза, що трапилася на початку року між Росією та Україною, а також торговельні санкції, які наклала Росія на Молдову і Грузію цього року. Тож, ці два фактори – зростання кількості орієнтованих на Захід адміністрацій на колишньому радянському просторі та російська дещо самовпевнена позиція щодо цих країн і є причиною, чому Євросоюз має діяти в цьому регіоні".

Він пропонує, щоб Брюссель підтримував у чорноморському регіоні реальні проекти – приміром, урізноманітнити поставки енергії до ЄС завдяки подовженню нафтопроводу Одеса-Броди до Польщі, полегшити митний контроль на кордонах ЄС для транспорту з країн Чорного моря, запобігати організованій злочинності. Фабріціо Тассінарі вважає, що Євросоюзу слід створити спеціальні фінансові фонди для проектів у галузі екології, енергетики, транспорту, безпеки та демократії, причому вкладати кошти повинен не тільки Брюссель, але й самі країни регіону Чорного моря.

Як Єврокомісія реагує на такі пропозиції науковця? Говорить представник Директорату Єврокомісії із зовнішніх відносин Янос Герман:

“Ми дуже уважно ставимося до досліджень на кшталт тих, котрі представив Фабріціо. Такі роботи відкривають нові можливості і, звичайно, допомагають нам замислитися над нашими власними діями у майбутньому”.
XS
SM
MD
LG