Доступність посилання

ТОП новини

Пошуки ключа. У Дніпропетровську провалилася вже четверта спроба обрання голови обласної ради.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську провалилася вже четверта за останні два з половиною місяці спроба проведення сесії обласної ради, яка мала обрати керівника цього органу. Кіровський районний суд Дніпропетровська заборонив проведення сесії, однак депутати від фракції Регіонів, комуністів та частина прибічників Лазаренка все ж таки спробували її зібрати.

Депутати облради.
(© RadioSvoboda.Ua)
Ранок для 57-ох депутатів –«регіоналів», комуністів та «лазаренківців» розпочався з пошуків ключа, не золотого, як у казці, а звичайного, від сесійної зали, де вони, попри заборону суду, все-таки мали намір провести сесію. Прямо біля дверей представник державної виконавчої служби зачитав депутатам судову ухвалу.

Зі слів державного виконавця, таке рішення суд ухвалив у відповідь на позов громадянки, нібито прихильниці Партії регіонів, яка нібито заявила, що доки в апеляційному суді розглядається справа про позбавлення депутатства в облраді «регіонала» Олега Царьова, сесії проводити не законно. «Регіонали» вважають цей судовий позов інспірований «Нашою Україною» і навіть називаю прізвище замовника — Микола Швець, кандидат на посаду голови облради від «Нашої України» та БЮТу. Говорить народний депутат-«регіонал» Олег Царьов:

«Ми уважно вислухали судовиконавця, ми уважно прослухали рішення суду. В цьому приписі немає заборони депутатам заходити до зали».

Однак заходити до зали силою депутати не стали. Під будівлею облради на них і на пресу вже чекали заздалегідь приготовані автобуси, і засідання перемістили в інше приміщення — до Будинку Спілок. Там пристрасті дещо вгамувались. Обговорення політичної ситуації в області звели врешті-решт до критики «помаранчевих» опонентів та нарікань на те, що бездіяльність облради буквально паралізує життя на Дніпропетровщині. Юрій Осєтров, керівник фракції комуністів, зазначив:

За підсумками півріччя ми відкоригувати бюджет. Галузь культури вимагає додаткового фінансування в 5 млн грн. Чимало проблем в області не вирішується.

За допомогою у розв’язанні, як було сказано, політичної кризи в області вирішили звернутись до найвищих посадовців. З пропозицією виступив керівник фракції Блоку Лазаренка, брат колишнього прем’єра, Іван Лазаренко:

«Зараз ми пропонуємо прийняти звернення до Президента України , голови Верховної Ради і Генерального прокурора, щоб втрутились в цю ситуацію і допомогли жителям Дніпропетровщини вирішити цю кризову ситуацію — зобов’язати терміново провести сесію».

Однак, як виявилось, не цей документ, підписаний зібранням, мав стати головним. Наприкінці засідання сталося те, чого давно очікували, — частина членів Блоку Лазаренка публічно заявила, що полишає «помаранчевий» табір і входить до «синьо-білої» коаліції, разом комуністами та «регіоналами».

Народний депутат Олег Царьов, звертаючись до «лазаренківців», сказав, що найціннішими друзями є ті, котрі з’являються у скрутні часи, і що мовляв, таке ніколи не забувається. Відтак підписали нову коаліційну угоду, за якою на «синьо-білому» боці тепер переважна більшість депутатів — 57 зі ста. Отож ключ для вирішення проблеми, як гадають «коаліціанти», знайшли. От тільки чи вдасться ним відчинити двері?
XS
SM
MD
LG