Доступність посилання

ТОП новини

Універсал національної єдності: які наслідки матиме підписання або непідписання цього документу різними політичними силами?


           Слухайте:

Микола Оніщук, Тарас Чорновіл
(© RadioSvoboda.Ua)
Гості Свободи: народні депутати України Микола Оніщук (“Наша Україна”) та Тарас Чорновіл (“Партія Регіонів”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін: - Ухвалення Універсалу національної єдності, до якого, здавалося, залишався лише крок, затягується. Які наслідки матиме це для української політики? До чого призведе підписання або непідписання цього документу різними політичними силами? Про це і говоритимемо з нашими гостями.

Перше моє запитання стосуватиметься теперішньої ситуації на переговорах щодо Універсалу, оскільки після першого дня надзвичайної відкритості і транслювання на загальнонаціональному каналі далі перейшло в режим досить закритий, коли журналісти чекали під дверима до ночі і не могли з’ясувати, що ж там відбувається.

Я прошу вас просто поінформувати: можливо, вам щось відомо, чого невідомо журналістам на даний момент?
Тарас Чорновіл: - На даний момент закінчилися основні зустрічі Президента і кандидата на прем’єр-міністра В.Януковича. Обидва висловили дуже оптимістичні сподівання, що буде, можливо, завтра підписаний цей Універсал (хоча “універсал” – це абсолютно недоречне слово, а це йде мова про меморандум, декларацію, угоду – тільки не універсал) і дуже скоро вся проблема розв’яжеться.

А тепер щодо наслідків. Наслідки підписання несуть за собою хороший політичний результат. Це відкриває дорогу до створення широкої коаліції, яка буде дійсно об’єднавчою, зніме проблеми протистояння і не буде ставити в глухий кут Президента, який фактично в іншому випадку може опинитися в опозиції, що, як на мене, є неприйнятно.

Наслідки непідписання несуть тільки політичні (я хочу на цьому жорстко і дуже жорстко застерегтися) і жодних юридичних наслідків. Внесення кандидатури прем’єр-міністра чи питання про розпуск або нерозпуск ВР в жодній мірі не можуть бути пов’язані з підписанням даного універсалу.

Це є конституційні норми. Вони не можуть стосуватися певної політичної кон’юнктури чи політичних якихось позицій.

- Пане Оніщук, як Ви прокоментуєте, чому таке затягування зараз відбувається? Хоча, здавалося, вже ось за півгодини ще в п’ятницю це могло вирішитися, але ось і досі нічого не вирішено.

Микола Оніщук: - Давайте будемо говорити вже про сьогоднішній день.

Дійсно, з Банкової звучать більш позитивні сигнали з точки зору перспективи укладення відповідної політичної угоди у вигляді підписання універсалу. Це перше. Відновлена діяльність (а я наголошую, що вчора і в суботу, по суті, вона не працювала) робочої групи сторін, яка вже доводить текст до певного логічного завершення і дає компромісне формулювання.

Більше того, щойно виступаючи, В.Янукович вказав на те, що є навіть домовленість, розуміння того, що Універсал має бути в основі можливої коаліційної угоди, якщо коаліція буде переформатована в нову якість.

- Так наші гості характеризують нинішню ситуацію навколо підписання Універсалу національної єдності.

Я хотів би поговорити про інший бік цієї проблеми чи, можливо, про іншу проблему.

Пане Чорновіл, Ви щойно так розділили їх. А я хочу запитати про переговори щодо формату коаліції. Все ж таки чи є зв’язок, і наскільки він щільний між питаннями підписання універсалу і створення нового формату коаліції?


Тарас Чорновіл: - Зв’язок дійсно є. Я не хочу робити абсолютно прямолінійним, тому що тоді я буду заганяти в певну кон’юнктурність позицію “НУ”. Я цього не хочу робити.

Вони хочуть, мабуть, все ж таки піти назустріч. Це є гідний крок, який треба зробити, а також зняти момент протистояння, який розвивається в суспільстві.

Широка коаліція ідеологічних сил, оскільки всі ідеологічні фракції в парламенті в даному випадку об’єднуються в таку коаліцію. Вона сьогодні Україні потрібна.

Я не один раз згадував про варіант Реконкісти в Іспанії, коли під загрозою була європейська цивілізація. Об’єднавшись, абсолютно різні, до того ж навіть ворожі, протиставні політичні сили зуміли відстояти цю цивілізацію.

У даному випадку, мені здається, можливо, не така драматична ситуація загалом, але потреба в цьому на сьогоднішній день існує. Занадто багато негативу ми наговорили і збудили того негативу в наших виборцях, громадянах України, а тепер нам усім треба каміння, яке порозкидали, зібрати.

Я думаю, ми зможемо нормально спільно працювати. Головне – це перейти ці кроки узгоджень.

Мене єдине, що трошки лякає, що на період підготовки цього універсалу виникло кілька досить провокаційних моментів, коли пробували нас втягнути на підписання речей, які ми не можемо підписати, коли ми давали зобов’язання перед своїми виборцями, є програмні тези, які суперечать в принципі тому тексту коаліційної угоди, яку ми підготували і парафували колись з “НУ”. Чому зараз появилися речі, які тому суперечать?

Микола Оніщук: - Наскільки я розумію, Президент, розпочинаючи круглий стіл і пропонуючи його як форму якби пошуку політичного рішення, яке сьогодні потрібне країні, виходив (найголовніше!) не з формату коаліції, тим більше не з розподілу посад і все інше, він виходив з того, щоб країна зберегла курс.

Я вважаю, що цей політичний акцент, який зробив Президент, є абсолютно доречний. Мені видається, він сприйнятий усім суспільством, оскільки 1,5-2 роки назад країна визначилася з тим, куди вона повинна йти і до чого прагнути.

І ось в силу того, що в парламенті була проголошена коаліція без участі “НУ”, як відомо, виникли досить обґрунтовані підстави вважати, що цей курс може бути змінений і не було впевненості в тому, як будуть розвиватися події, то Президент, щоб не використовувати поки що свої суто конституційні повноваження (як тут ідеться, про розпуск парламенту тощо), зробив крок для того, щоб знайти певний баланс (це я вже кажу про механізми) політичних інтересів, а відповідно і баланс розподілу влад, якщо так можна сказати, для того, щоб все-таки витримати курс.

І такий підхід до розуміння політичних явищ у державі і до можливої перспективи її розвитку якраз і обумовив укладення угоди у вигляді універсалу, по-перше, а по-друге, можливу його трансформацію далі на, як я вже сказав, формат коаліції, де, цілком ймовірно, можуть бути різні ідеологічні сили. Хоча, як правильно зауважив Тарас, і я з ним погоджуюся, це певна консолідація в певний момент історичний. Але це не значить, що такий формат буде зберігатися надто довго. Це не виключено, що лише до певного етапу розвитку країни.

- Який, на вашу думку, шановні гості, є оптимальний розвиток подій на цей момент, який склався зараз? І все-таки який може бути реальний? Адже реальний не завжди з оптимальним збігається.

Тарас Чорновіл: - Завтра підписання зранку угоди, я дуже надіюся, що воно відбудеться. Після того в обід внесення кандидатури прем’єр-міністра і голосування, а кандидатури по уряду, я надіюся, узгоджені. Далі оголошення про створення нової коаліції, а там 10 днів уже вступає в дію, але до створення нової коаліції від “НУ” подаються теж міністри. Ми формуємо післязавтра уряд, даємо державі, народу відпочити трошки від політики, а уряд починає працювати.

Це ідеальний варіант. На такий варіант даю 20%, а якщо це буде з розтягуванням на півтижня – тиждень, тоді даю 90%.

Микола Оніщук: - З точки зору логіки розвитку подій, то те, про що зараз говорив пан Тарас, є дуже ймовірним і, очевидно, найбільш оптимальним для того розвитку подій, як у нас це все складається.

Щодо перспектив конкретних, то я думаю, що за всіх умов ситуація, імовірно, буде врегульована на цьому сесійному тижні, тобто до п’ятниці. Якщо Універсал буде підписаний, то можна очікувати, що в країні з’явиться новий коаліційний уряд.

Природно, що ми розраховуємо на те, що при цьому буде досягнутий відповідний баланс стримувань і противаг, який би забезпечив збереження курсу розвитку країни.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG