Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ буде розбудовуватись.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 1 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Обласний центр Прикарпатті і надалі буде розбудовуватись. Хоча й дотепер мав одні з найвищих темпів житлового будівництва в країні. Місцеві архітектори, щоправда, планують затвердити нормативні акти, які допоможуть уникнути хаотичної забудови і зберегти неповторне обличчя міста.

Закиди щодо невпорядкованої забудови історичної частини Івано-Франківська впродовж останніх років постійно лунають на адресу міської влади з боку громадськості. Чимало нарікань лунає також на те, що в дворах так званих спальних районів замість дитячих майданчиків та відпочинкових зон з’являються кав’ярні та магазини. Дотепер обласний центр Прикарпаття не має затвердженого стратегічного плану розвитку міста. Старий план, завтерджений ще в 90-х роках минулого століття, на переконання фахівців, не відповідає нинішнім реаліям.

Новопризначений новий архітектор міста Ігор Гаркот з цього приводу зауважує: „Зараз зовсім інша ситуація. Ми живемо уже в іншому суспільстві. В основному, це приватна власність. А приватники трохи інакше ставляться до схеми будівництва, узагалі до того, що пов’язано з будівництвом”. Для того, щоб розвиток міста був упорядкований, міські архітектори разом із забудівльниками розробили нормативні акти, які будуть зведені в один єдиний документ, для того щоб усі фірми, які займаються будівництвом, знали, де і за якими правилами можна споруджувати будинки. Це, на думку архітекторів та міської влади, дасть змогу уникнути численних нарікань з боку мешканців міста.

З цього приводу Ігор Гаркот наголошує: „Людина, яка звикла жити 15-20 років на одному місці і до того, що їй ніхто не стукає під вікнами, то їй не найкраще. Зараз ми розробляємо правила забудови в місті Івано-Франківську”. Міська влада у свою чергу заявляє: ті забудівлеьники, які не дотримуються розроблених правил, будуть покарані. А загалом зараз в Івано-Франківську планується вже в найближчі роки будівництво двох нових мікрорайонів, а також невеликих міст-супутників обласного центру. Отож, забудова та розвиток Івано-Франківська й надалі триватиме. Міська влада, щоправда, сподівається також, що будівельні фірми не забуватимуть також про соціально незахищені категорії населення і певну кількість помешкань віддаватимуть на потреби людей, які не можуть його придбати за комерційними цінами.
XS
SM
MD
LG