Доступність посилання

ТОП новини

Чим переймаються політики у дискусіях за круглим столом власною політичною і бізнесовою долею чи національними інтересами? Що чекає на українців - повторні вибори чи прем’єрство Януковича. Як глава держави вирішить урешті цю дилему?


           Слухайте:

Гості Свободи: Олег Ляшко, представник БЮТ і Володимир Зубанов, ПР.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук: - Сьогодні український політичний істеблішмент знову збирався у Президента, щоб вирішити долю парламенту і країни загалом.

Ведуча: Марина Пирожук
Чим переймаються більше політики у дискусіях за круглим столом: власною політичною і бізнесовою долею чи національними інтересами? Що чекає на українців: повторні вибори чи прем’єрство Януковича? Як глава держави вирішить урешті цю дилему?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі”.

Шановні гості, лідери парламентських фракцій знову збиралися сьогодні у Президента. Чи видно якийсь кінець цим перемовам? Олег Ляшко: - По ідеї кінець має бути завтра, бо завтра 2 число, останнє число, коли Ющенко має або внести кандидатуру від коаліції так званої антикризової на посаду прем’єр-міністра, або прийняти якесь інше рішення, зокрема розпустити парламент, для чого є всі підстави. Хоча дехто каже, що може бути третій варіант, що наш Президент просто поїде у відпустку і залишить все так, як є.

Мене всі питають: “Що буде: розпустять парламент чи внесуть Януковича?” Я всім абсолютно чесно відповідаю, що з нашим Президентом абсолютно неможливо сказати, що буде.

- Політики і експерти сьогодні більше говорили про можливий розпуск парламенту. Це означає, що компроміс уже неможливий чи...?

Олег Ляшко: - Справа в тому, що про що б вони не домовилися сьогодні, Янукович не буде виконувати цих домовленостей. І не тому, що Янукович не людина слова чи не вміє тримати слово, а тому що політична сила, яку він представляє, абсолютно протилежна курсу Президента.

- Але іншої кандидатури немає і Партія регіонів твердить, що вони будуть наполягати саме на цій кандидатурі?

Олег Ляшко: - Хай Партія регіонів наполягає на чому завгодно. Вони в грудні 2004 року казали, що їхній Янукович виграв президентські вибори, а потім ВСУ нам сказав, як він виграв ці вибори.

Давайте знайдемо іншу кандидатуру. Дуже просто: проводимо нові вибори, міняємо баланс сил в парламенті, там у парламенті не буде зрадників, якщо вони, звичайно, на горбі Партії регіонів не влізуть знову до ВР...

- Що значить: давайте знайдемо? Ви про кого говорите? Це в межах цієї антикризової коаліції?

Олег Ляшко: - Про що Ви говорите? Яка антикризова коаліція? Якщо, не дай Бог, ця антикризова коаліція поставить свого прем’єра і візьме владу в країні, то “кранти” будуть цій нещасній країні. Їй і так не щастить, а, не дай Бог, ще посади на голову такого, як Янукович. Це не любити ні Україну, ні своїх громадян, якщо Ющенко подасть Януковича!

Крім того, Ющенко має розуміти одну дуже просту ситуацію. Якщо він сьогодні подасть Януковича, то максимум на осінь вони будуть йому плести лапті шляхом ініціювання процедури імпічменту, тобто це самовбивчий крок.

- Партія регіонів запропонувала свій варіант універсалу і доволі чітко заявила, що не збирається підписувати варіант Президента? Тобто, я читала сьогодні ваш варіант, пане Зубанов, і там є, як на мене, суттєві зміни. Про яке тут примирення може йти мова?

Володимир Зубанов: - По-перше, універсал погоджений на 99%. І той, що був, де вже була домовленість, спільна між “НУ” і Президентом, і Партією регіонів...

- Президент піде на поступки вам чи навпаки?

Володимир Зубанов: - Там немає таких поступок...

- Співпраця і членство у НАТО – це принципові речі. Росія теж співпрацює з НАТО.

Володимир Зубанов: - У нас теж записано, що співпраця з НАТО та в межах закону про безпеку України, і на референдумі ці всі питання вирішувати. До речі, все рівно потрібен буде референдум, якщо вступати до НАТО.

Тобто, там немає ніяких розбіжностей. Вже і будемо працювати у цьому напрямку, враховуючи настрої у суспільстві, настрої виборців, які голосували. Там немає такого, що хтось комусь здав якісь позиції. Це компроміси, домовленості заради України.

Олег Ляшко: - Я сьогодні з трибуни ВР розповів про те, скільки народні депутати України мають пільг і скільки це коштує бюджету.

Вони щодня проводять сесію, розглядають два питання, наприклад, ратифікація того чи іншого міжнародного договору, і нічого більше не розглядають з того, що болить людям. Тобто, давно могли б, якщо вони так працювати хочуть і так вболівають за Україну, давно могла б ця так звана антикризова коаліція прийняти зміни до закону “Про статус народного депутата” і зекономити бюджету мінімум 300 мільйонів гривень.

- Тобто, позбавити себе пільг депутатських?

Олег Ляшко: - Абсолютно.

- Пане Зубанов, чи готові Ви позбавити самих себе пільг?

Володимир Зубанов: - Яка пропозиція? БЮТ? Давайте не займатися популізмом – це все рівно не подобається нікому.

Ми перевірили: пан Ляшко, який зараз мій опонент і представляє БЮТ, він отримав зарплатню, хоча не приймав у роботі ВР ніякої участі. Отримав і не знає ніхто, куди він її дів. А наша партія, Партія регіонів, працювала, отримала зарплатню і перевела її на користь, більше, ніж половину, різних соціальних потреб нашої держави! Оце приклад! Так треба й діяти!

Ці пільги зробила Тимошенко, коли була главою уряду: вона підняла міністрам до 18 тисяч гривень і депутатам відповідно до закону. Депутати відмовилися. Але зараз БЮТівці отримують цю зарплатню (куди вони її дівають?), хоча й не приймають участі у роботі ВР. Давайте їх запитаємо і нехай вони скажуть...

- Але в принципі Ви готові...?

Володимир Зубанов: - Звичайно...

Олег Ляшко: - Очевидно, не готовий, бо так довго розказує про Тимошенко.

До речі, не вводьте слухачів в оману! Зарплати народним депутатам, Вам у тому числі, оскільки Ви вже не перше скликання, встановлені розпорядженням голови ВР В.Литвином! Ви спеціально перед виборами пошуміли, що ви відмовилися, а сьогодні ви знову це отримуєте і безплатно відпочиваєте в санаторіях, і безплатно катаєтеся, і так далі!

Володимир Зубанов: - Давайте за мене. Чого Ви репетуєте?

Олег Ляшко: - Я не персонально про Вас кажу. Я кажу загалом про народних депутатів.

Володимир Зубанов: - Я очолюю фонд “Схід-Захід разом”. І зараз всі гроші, ще й своїх додаю, вкладаю в те, щоб проводити різні заходи в нашій державі культурні...

- Тієї суми, яка залишається, Вам вистачає на нормальне функціонування, пане Володимире?

Володимир Зубанов: - Я всі гроші, ще й свої додаю, бо в мене є свої гроші ще поза зарплатою...

- Від бізнесу, так?

Володимир Зубанов: - Не від бізнесу, тому що депутати не мають права займатися бізнесом...

Олег Ляшко: - Це в законі написано, а насправді у вас там і половини депутатів немає. Ви сьогодні звернули увагу: 30 чоловік із так званої антикризової коаліції сидить в залі, а реєструються і показує 330. Бігають, нажимають!

Володимир Зубанов: - Заспокойтеся!

Олег Ляшко: - Я спокійний.

Володимир Зубанов: - Більше, ніж ви, ніхто не бере в цій ВР. Ваші депутати це доводять. І вони ж розповідають, що...

Олег Ляшко: - Так для чого ж ви їм даєте? Перекуповуєте до себе наших людей...

Володимир Зубанов: - Ми перекуповуємо ваших депутатів?

Олег Ляшко: - Так.

Володимир Зубанов: - Чому ж ви не перекуповуєте наших?

Олег Ляшко: - Тому що, вибачте, ми не для того в парламент прийшли, щоб перекуповувати! Ви ж дурите виборців! Ви ж за гроші купуєте депутатів!

Володимир Зубанов: - Ви кампанію свою зробили за гроші!

Олег Ляшко: - А ви за що? Духом святим чи як?

Володимир Зубанов: - Ні! Ви що? У нас мільйон членів партії...

Олег Ляшко: - Шановні, знаємо ми, як заганяють у вашу партію!

Володимир Зубанов: - У БЮТ немає партії, це Блок Юлії Тимошенко, однієї людини, тому депутати прийшли за гроші, вони витратили гроші за місце, і зараз вони вже кажуть, що ми вже своє використали і давайте ми підемо туди, куди ми хочемо. Це ваші проблеми взагалі, БЮТ! Чому ви на здорову голову перекладаєте зі своєї хворої?!

- Пан Кушнарьов уже заявив, що розпуск парламенту поставить хрест на кар’єрі Президента. Пане Зубанов, на Ваше розуміння, це погрози, тиск на Президента чи для цього справді є об’єктивні підстави?

Володимир Зубанов: - Я вважаю, що ще ніхто не знає, як поведе себе ВР, бо буде спеціальне засідання, яке там буде рішення прийняте. Це по-перше. По-друге, я прогнозую, що буде багато звернень депутатів, громадян до судів відповідних...

- А може Президент розтягнути, не завтра озвучити своє рішення, а ще на 5-10 днів?

Володимир Зубанов: - Наш Президент все може, бо виписані так в Конституції пункти, що можна по-різному їх трактувати. Президент може скористатися.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG