Доступність посилання

ТОП новини

У харків’ян бракує інформації про якість молока місцевих молокозаводів.


Вікторія Маренич Харків, 2 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківські правоохоронці не називають молокозаводів, де вилучили небезпечну для здоров’я хімічну речовину, яку підприємці додавали до молока.

За інформацією центру громадських зв’язків Головного управління внутрішніх справ України в Харківській області минулого тижня правоохоронці Харкова затримали КАМАЗ із більше, ніж 11 тоннами молока, яке містило небезпечну для здоров’я хімічну речовину. Як повідомила керівник центру Лариса Волкова, на сьогоднішній день правоохоронці не можуть надати більше інформації, ніж було минулого тижня, бо ще проводяться оперативно-розшукові заходи:

"Як виявилося, ця хімічна добавка підвищувала якість та жирність молока, що забезпечувала завищену вартість цього молока. За результатами аналізу, це сіль, правитель, іноземного виробництва, вона є небезпечною для здоров’я людини".

Правоохоронці не називають молокозаводи, де вилучена ця хімічна речовина, не говорять і про кількість небезпечного молока, що потрапляло щодня на молокозаводи міста. Із повідомлень правоохоронців відомо, що вилучено 50 кілограмів плавителя і сума збитків –понад 100 тисяч гривень.

Для харків’ян залишається незрозумілим, яке ж молоко сьогодні може приховувати небезпеку. Ветеринарні лікарі говорять про те, що правоохоронці до них не зверталися ні за консультацією, ні за допомогою у проведенні експертизи.

Ось що повідомив заступник начальника обласного управління ветеринарної медицини Володимир Головачов:

( переклад) “Єдине, що я у телефонній розмові із технологами молочного виробництва з’ясував, що ця сіль-плавитель використовується для виготовлення плавлених сирків, її додають у пропорції 1 кілограм на 1 тонну молока. Проте з цього молока вже не можна нічого виготовляти – ні молоко, ні кефір, тільки плавлені сирки”.

Заступник головного санітарного лікаря Харківської області Ольга Шпак також повідомила про те, що правоохоронці до їхніх фахівців не зверталися.

Наразі не зрозуміло, хто робив експертизу затриманого молока і чому правоохоронці не оприлюднюють офіційні висновки. Адже, як сьогодні повідомили у Центрі громадських зв’язків УМВС України в Харківській області, правоохоронці зібрали всі необхідні матеріали для порушення кримінальної справи.

У найближчому супермаркеті на запитання Радіо Свобода про кількість молока, яке сьогодні купують харків’яни, менеджер повідомила, що ця цифра є стабільною, враховуючи літні відпустки.
XS
SM
MD
LG