Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв''ю з народним депутатом Сергієм Терьохіним.


Марина Пирожук

Марина Пирожук: Вітаю вас!

В ефірі програма “Перед мікрофоном “Свободи”, яку проведу я, Марина Пирожук.

Сьогодні нашим гостем є відомий український парламентарій, член БЮТ, колишній міністр економіки України Сергій Терьохін.

Сергій Терьохін
Вітаю Вас, пане Терьохін, і дякую, що погодилися дати інтерв’ю радіо “Свобода”!

Пане Терьохін, що чекає на Україну з прем’єром Януковичем? Чи буде здійснена ревізія зовнішньополітичного курсу? На яких засадах, власне, формуватиметься внутрішня політика?

Сергій Терьохін: Давайте загадаємо, що колись пан Азаров сказав, що, припустимо, Україна має входити до СОТ разом з Росією. Сьогодні російський уряд сказав про те, що мінімум до 2007 року Росія не приєднається до СОТ.

Тут виникає питання. Завдяки тому, що ми не є в середині СОТ, то, скажіть, будь ласка, яким чином ми зможемо мати аргументи з приводу дискусії з РФ щодо цін на газ і цін на транзит цього газу, який ми маємо отримувати? Ніяких не може бути.

Більше того. От приходить Янукович і каже про те, що ми входимо в ЄЕП, за що ратував пан Азаров, і підписуємо договір про те, що всі імпортні тарифи, імпортні мита, які встановлені для України, будуть переглянуті у зв’язку з тим, що ЄЕП встановить інші імпортні мита.

Уявіть собі, Росія не любить цукор, тому що ми її його поставляємо, і вона встановлює великі мита; спирт не любить і встановлює великі мита; Кремль не хоче, щоби в Росію входили дешеве енергетичне вугілля, припустимо, або труби великого діаметру. Як ми можемо разом встановлювати однакові імпортні мита між Україною і Росією? Не зрозуміло.

Більше того, в цьому ЄЕП написаний принцип, за яким, оці мита встановлюються країнами, відповідно до їх економічного потенціалу. Себто Україна матиме менше 17% голосів в цьому органі.

Марина Пирожук: Пане Терьохін, більшість експертів переконані, що це буде відкат назад на років на 5-10. Представники Партії регіонів це заперечують і кажуть, що ми будемо рухатися в європейську спільноту і будуватимемо ринкову економіку.

Сергій Терьохін: Мені здається, що Партія регіонів і хлопці, які висувають свої ідеї, мріють про рік-два. Що станеться після того, як ці ідеї будуть впроваджені в життя? Вони не бачать того, що буде далі. А їм нецікаво, що буде з українським народом. Я перепрошую за пафос.

Марина Пирожук: Тобто, їм ці два роки потрібні для вирішення своїх проблем, наскільки я зрозуміла. Це Ви натякаєте на бюджетну резолюцію, до якої були зауваження, зокрема щодо створення вільних економічних зон, і їм закидали, що вони в такий спосіб будують собі канали для, власне, відмивання коштів? Це взагалі правда?

Сергій Терьохін: Коли була дискусія про бюджетну резолюцію, то там були питання відкриті по вільних економічних зонах, по підвищенню імпортних мит і так далі.

Але ніхто, на жаль, не сказав про те, що, відповідно до цієї бюджетної резолюції, уряду пропонується створити недержаний фонд, пенсійний для працівників бюджетної сфери, де замість того, щоб вони платили в цей недержавний фонд буде платити бюджет.

Уявіть собі, ми зараз говоримо про те, щоб зняти пільги якісь від депутатів, а тут йде мова про те, щоби будь-яка людина, яка хоча б один рік пропрацювала в міністерстві якомусь, отримала на все життя ті пенсії, які сьогодні отримує пан Кучма. Уявіть собі: не помітили ми цього!

Марина Пирожук: Пане Терьохін, хотілося б почути Вашу думку з приводу енергетичної небезпеки, бо політичний істеблішмент зараз дещо притих і тему газової залежності і взагалі енергетичної кризи в Україні не порушує, принаймні вголос.

Цю проблему замовчують свідомо чи у Президента і в уряду є, можливо, рецепти її розв’язання, як Ви гадаєте?

Сергій Терьохін: У нас є своєрідні геополітичні переваги. По-перше, наша магістральна газотранспортна система не передана в жодні консорціуми. Слава Богу!

Марина Пирожук: А є такі загрози?

Сергій Терьохін: Є такі загрози. Буквально два дні тому Німеччина активізувалася. От, припустимо, у нас є буферні газосховища в першу чергу в західній Україні, які на нашій території і є у власності держави, і будь-які альтернативні проекти поставок газу в Європу через Естонію, Фінляндію не впливають суттєво на нашу транзитну позицію.

Марина Пирожук: Тобто, Росія перекрила всі канали, за допомогою яких Україна могла б знайти якісь диверсифікаційні джерела постачання енергоресурсу?

Сергій Терьохін: Абсолютно.

Ще один проект – це поставка скрапленого газу. Що це є таке? От Франція має одну третину своїх поставок з Алжиру і Єгипту. Їздять, знаєте, по Середземному морю такі кораблі, які привозять цей скраплений газ. Тепер питання: яким чином ми це можемо зробити? З Єгипту можемо. Напевне. З Алжиру. Але це власність французьких компаній, які вклали з урядами цих країн так звані договори, і ніхто з інших країн не може туди влізти, крім того, як не розмовляти з Францією. Франція разом з Німеччиною є сьогодні політичними союзниками РФ. Тобто, тут такий тупик.
XS
SM
MD
LG