Доступність посилання

ТОП новини

Кримські політики коментують формування нового українського уряду.


Володимир Притула Сімферополь, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Провідні кримські політики підтримують новий коаліційний уряд України на чолі із Віктором Януковичем і прогнозують його довге життя. Водночас перші особи автономії – кримський прем’єр і спікер - поки що грають у мовчанку.

З чим пов’язане таке мовчання – важко сказати, але джерела у кримському парламенті повідомляють, що його спікер Анатолій Гриценко дещо засмучений, зокрема, тим, що до складу уряду увійшов Юрій Луценко. Останній минулого тижня відвідував автономію і заявив журналістам, що на осінь кримський парламент може недорахуватися кількох депутатів. А місцева преса повідомила про раптовий від’їзд за межі півострова, а може й країни, впливового депутата-регіонала Олександра Мельника, якого раніше міністр внутрішніх справ називав “одним із лідерів організованого злочинного угруповання”.

Так це чи інакше – розбиратися правоохоронцям, але ніхто з керівників автономії, а це, переважно регіонали, хороших слів про уряд Януковича поки що не говорили. Найбільш високопоставлений управлінець від блоку Віктора Януковича, який погодився дати інтерв’ю Радіо Свобода, – голова Постійної комісії з питань науки та освіти Верховної Ради АРК Анатолій Жилін: “Прості кримчани думають про те, що зараз треба відійти від розмежування і знайти спільне, що б об’єднало Україну. Зараз насамперед стоїть питання виведення країни із кризи. Необхідно затримати зростання цін, а для цього потрібний уряд, в якому ключові позиції у питаннях економіки, фінансів і бюджету посідають представники Партії регіонів, які мають уже добре напрацьований досвід”.

Обережно підтримують новий уряд і кримські помаранчеві політики з Меджлісу кримськотатарського народу. Перший заступник його голови Ремзі Ільясов каже, що народні депутати України Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, голосуючи за новий уряд, виходили з інтересів кримськотатарського народу і позиції Президента Віктора Ющенка. “Що стосується того, що у Кабінеті міністрів присутні також представники “Нашої України”, чи, наприклад, Луценко, то це, на мою думку, забезпечить контроль за діяльністю уряду Януковича. Просто відмовитися, сказати “Що хочете, те й робіть!”, - це неправильно”.

А ось кримські об’єднані есдеки відверто радіють – у них з’явився ще один шанс. Лідер Кримської організації СДПУ(о) Юхим Фікс каже, що виграшним у новому уряді є те, що Віктор Янукович залучає професіоналів незалежно від партійності, в тому числі – і з блоку “Не так!”. “Це можна сказати і про Бойка, це можна сказати і про Папієва, можна сказати і про віце-прем’єр-міністра Табачника, який справді знає соціальну і гуманітарну сферу достатньо добре”, - сказав представник СДПУ(о).

Він же додав, що окрім депутата Верховної Ради Криму Дмитра Табачника, має шанс потрапити до нового уряду України ще один кримський депутат – Нестор Шуфрич, який може очолити один із державних комітетів.
XS
SM
MD
LG