Доступність посилання

ТОП новини

Кабмінісвське déjà vu. Або команда Януковича повернулася.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Новий тиждень з новим Кабінетом Міністрів. У п’ятницю, на своєму останньому засіданні Верховна Рада до півночі формувала новий склад уряду. Нинішня урядова команда викликає déjà vu. Вісім посад у новому-старому Кабінеті Януковича посіли ті, хто працював у його уряді протягом 2002-2004 років. Хто є хто в новому уряді, і чого від них очікувати?


Після президентських виборів Віктор Янукович обіцяв повернутися. Свою обіцянку він виконав, до того ж разом з ним повернулася значна частина його попередньої урядової команди.

У п’ятницю, коли обирали прем’єра і формували Кабмін, у кулуарах Верховної Ради ходили непоодинокі чутки, що крісло першого віце-прем’єр-міністра посяде нашоукраїнець Петро Порошенко. Однак ні. Майже всі ключові посади залишилися за Партією регіонів.

Микола Азаров – перший віце-прем’єр-міністр. Цю ж посаду пан Азаров посідав і за минулого прем’єрства Януковича.

Андрій Клюєв – віце-прем’єр з питань ПЕК. Цими питаннями він опікувався і в минулому складі Кабінету Януковича. Півтора роки тому, нова помаранчева влада звинувачувала пана Клюєва у організації транзитного сервера. Ця справа й досі недорозслідувана і не доведена до суду.

Соратник Віктора Януковича по старому Кабміну Дмитро Табачник теж повернувся. І сів у крісло віце-прем-міністра з гуманітарних питань. Тепер пан Табачник керуватиме нашоукраїнськими міністрами культури, молоді та спорту і охорони здоров’я. Міністерство внутрішніх справ знову очолює Юрій Луценко – це квота Президента. Раніше ж Луценко заявляв, що під проводом Януковича працювати не буде. Тепер же пан Луценко заявляє, що працюватиме на цій посаді з метою “очищення суспільства від кримінального елементу”.

За квотою Президента у новому уряді залишилися і міністри закордонних справ та оборони. До речі, рухівець Борис Тарасюк, який має імідж відверто прозахідного політика, чи не відразу після виборів виступав за створення широкої коаліції з Партією регіонів.

КПУ та СПУ отримали по два урядових портфелі. “Наша Україна” заявляє про непропорційність розподілу посад у новому Кабміні.

Попри те, що нинішній уряд називають коаліційним, провідну роль у ньому відіграватиме Партія регіонів, зазначає політолог Олександр Палій:

“Простим голосуванням у Верховній Раді можна відкликати всіх міністрів і можна призначити всіх міністрів, окрім міністра закордонних справ і міністра оборони. Тобто, ключ до вирішення кадрових питань має Партія регіонів і тому цей уряд буде урядом Партії регіонів”.

Присутність у Кабінеті Міністрів діаметрально протилежних людей спричинить багатовекторність дій уряду. Вважає політолог Сергій Таран:

“Така багатовекторність означатиме, що наступний уряд буде ще більш непослідовний у своїх діях, ніж попередній. І ми матимемо своєрідне déjà vu політики Кучми. Єдина різниця, яка поки що існує між урядом часів Кучми і нинішнім, це те, що поки що існує свобода слова. Хоча наявність цих персонажів, які свого часу брали участь у придушення свободи слова, очевидно, означатиме, що журналісти відчують на собі тиск з боку влади”.

За п’ятнадцять років Незалежності, Україна отримала п’ятнадцятий уряд.
XS
SM
MD
LG