Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Прес-свободи.


Київ, 8 серпня 2006 року. “Кожному гарантується право на свободу думки і слова... Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб, і на свій вибір”. Про це йдеться в одній зі статей Конституції України, на яку так полюбляють божитися політики різних таборів і кольорів. Але у недавні часи “право на свободу думки та слова” “гарантувалося” “темниками” або, іноді, навіть ударами по голові бейсбольною бітою. За останні півроку, при всіх політичних та економічних хитаннях влади, в української преси значно поменшало перешкод. Чи встоїть від спокуси взяти пресу "під контроль" новий уряд і його прем’єр? Про це – “Звуки Життя” "Прес-свободи". З Вами сьогодні Микита Моісеєв.

Вільне слово можна перетворити на замовлене кількома способами. Колеги-журналісти, які мають досвід роботи при різних владах, напевно бодай раз відчували, як це може робитися. Механізми роз’яснює голова Спілки журналістів України Ігор Лубченко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Усім відомий вислів “Свобода потопаючих – справа рук самих потопаючих”, стосується і того, що відбувається з українськими медіа. Тобто журналістам у боротьбі за свободу слова не варто розраховувати на когось, а лише на свої сили, - вважає відомий телеведучий Володимир Ар’єв.

Насправді в Україні свободи преси немає, - стверджує журналіст, народний депутат, комуніст Олександр Голуб. На його думку, прикладів цензури і зараз вистачає.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Криму Партія регіонів при владі з кінця весни - коли “регіонали” сформували керівництво парламенту та уряду автономії й очолили абсолютну більшість населених пунктів півострова. Час, що минув - невеликий, але й цього достатньо, щоб назбиралося чимало фактів про стосунки представників влади з журналістами. Про тенденції розповідає кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Найвідоміший журналіст серед соратників Віктора Януковича – його речниця під час президентських перегонів, депутат Ганна Герман запевняє, що прихід до влади Партії регіонів не загрожує свободі слова в Україні. За словами пані Герман, нинішній прем’єр на собі відчув, що таке необ’єктивна, замовна преса, тому він робитиме все для чесних журналістів. Водночас, як переконує Ганна Герман, Янукович завжди буде відкритим для преси.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG