Доступність посилання

ТОП новини

У що інтегруватиметься Янукович?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію залишатиметься незмінним. Про це заявляв Президент Віктор Ющенко, представляючи нового прем’єра Віктора Януковича. Це підтвердив і новий-старий керівник зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк.


Сьогодні став відомий розклад перших закордонних поїздок прем’єра Віктора Януковича, за яким оглядачі судитимуть про вектор зовнішньополітичних устремлінь коаліційного уряду. Ще у серпні, і можливо вже наступного тижня Віктор Янукович відвідає Москву, у вересні - Брюссель, де він зустрінеться з керівниками НАТО. Коли буде візит до США, про який прем’єр також згадував минулого тижня, ще не повідомляють.

Під час президентсько-парламентського “круглого столу” каменем спотикання було питання євроатлантичної інтеграції. Партія регіонів наполягала, що вступ України до НАТО має вирішуватися на референдумі.

Тепер же новий прем’єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що рішення щодо вступу в Альянс мають спільно вирішувати Кабінет Міністрів, Верховна Рада та Президент. Представляючи міністра оборони Анатолія Гриценка, пан Янукович мовив, що Україна готова співпрацювати з Північноатлантичним Альянсом:

“Я хотів би, щоб це не була вулиця з одностороннім рухом, щоб там був обов''язково двосторонній рух. І щоб ми побачили дійсно і зацікавленість, і щоб ми побачили, що входження України в перспективі буде корисно з точки зору безпеки перш за все для нашої держави”.

Зовнішньополітичний курс України залишатиметься євроінтеграційним, каже голова парламентського комітету у закордонних справах, соціаліст Віталій Шибко. Однак Україна має пам’ятати, що її кордон з Росією найбільший, додає він:

“Нам треба довирішувати питання щодо участі України в СОТ. Це є одним з маленьких кроків до євроінтеграції. Нам треба все зробити, щоб ми не тільки розмовляли про євроінтеграцію, але й щоб ми відчували, що ми є європейцями, хоча б в законодавчому плані. І друге питання. Нам треба працювати над двостороннім договором з Росією. І дивитися уважно, що є на сьогоднішній день нашими зобов’язаннями щодо ЄЕП”.

Новий уряд не намагатиметься змінити зовнішньополітичний курс України. Так вважає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко:

“На програмовому рівні буде продовжуватися курс на європейську, і євроатлантичну інтеграцію. Однак реалізація цього курсу зіткнеться з багатьма додатковими проблемами. Однією з цих проблем є сприйняття Віктора Януковича на Заході. Цю людину пов’язують з фальсифікацією виборів 2004 року. І коли йдеться про інтеграцію, не зовсім зрозуміло, як йому вдасться подолати певну відчуженість, і певну недовіру, яка є з боку Заходу”.

На думку експертів, якщо Україна проводитиме політику багатовекторності у зовнішній політиці, це негативно позначиться на ситуації всередині країни.
XS
SM
MD
LG