Доступність посилання

ТОП новини

Рівнянка Ганна Хлистунова стала другою українською “золотою рибкою”, перемігши на Європейському чемпіонаті з водних видів спорту.


Валентина Одарченко Рівне, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Після перемоги на чемпіонаті Європи з водних видів спорту сьогодні на малу батьківщину повернулася друга після Яни Клочкової “золота рибка” України – рівнянка Ганна Хлистунова. 18-річна Ганна стала сенсацією міжнародних змагань.

Ганна Хлистунова з мамою.
Двадцяти восьми сотих секунди не вистачило Ганні для того, щоб побити європейський рекорд на 100-метровій дистанції брасом. Однак на цих змаганнях вона таки виборола золоту медаль. Для багатьох учасників змагань, як, власне, і для самих українців, Ганнина перемога стала сенсацією. Сама ж спортсменка вбачає в перемозі закономірність як результат щоденних кількагодинних тренувань.

Хлистунова: “Просто ніхто не чекав, що можливо відразу настільки покращити свої результати, а в мене це вийшло – дуже багато працювали… Я сподіваюся, що це не останні мої великі призи”. Легенда світового плавання , чотирикратний олімпійський чемпіон Володимир Сальников, вітаючи Ганну, здивовано запитав: “Звідки ти взялася?”. Росіянину Сальникову відомо, що в Україні не так багато басейнів для спортивних тренувань. А у Рівному – й поготів – додають тренери другої дитячо-юнацької спортивної школи Світлана Волошина і Сергій Бондар.

Волошина: “Ми в тренажерний зал ходили в 25-у школу, при цьому ще й платили власні кошти. Бо нас просто так туди ніхто не пустить займатися… Придумували навантаження – вони плавали в одязі, щоб якось замінити ці тренадери – у нас нині, крім тренажера, елементарного залу немає, і починаєш фантазувати, чим його можна ще замінити, той тренажер… Я спочатку в садочку з Анею працювала, потім ми перейшли з нею в басейн, і це практично 14 років роботи…”

В 11-річному віці Ганна здобула свою першу перемогу в Запоріжжі на дитячому чемпіонаті “Веселий дельфін”. З року в рік юна рівнянка поліпшувала свої спортивні результати. І сьогодні мало хто повірить, що ще півроку тому Ганна у відчаї через неможливість тренуватися в нормальних умовах хотіла кинути плавання – розповідає її мама Лілія Григорівна.

Тренер Світлана Волошина: "Ганна виросла в мене на очах".
МАМА: - Ми ще взимку сиділи втрьох і прохали її –Анечко, не кидай плавання, Анечко, попрацюй…

Аня: - Я в квітні чотири рази «кидала» плавання…

Мама: - Вона згодилася випробувати себе на великій воді. Оця велика вода – 50-метровий басейн, що вона була стільки на зборах, і зусилля тренерів дали такий ефект – якби вона була тут, в Рівному, на 25-и метрах – цього ефекту не було би. Ніхто б його не бачив…

Після перемоги Ганну переводять на державне забезпечення посиленим харчуванням і медикаментами. Міський голова вручив чемпіонці телевізор, та пообіцяв для школи, котра ось уже сім років має статус спеціалізованої спортивної школи олімпійського резерву, вирішити питання із тренажерним залом. А тим часом тренери і батьки наголосили, що чемпіонці, котра буде учасницею зимової олімпіади в Пекіні, не завадило б і поліпшити житлові умови. Адже квартиру багатообіцяючій спортсменці можуть запропонувати і в іншому місті, де існують ще й кращі умови для тренувань… тож Рівне як отримало – так може і втратити свою чемпіонку.

А вже післязавтра на Ганну чекають змагання у Гамбурзі.
XS
SM
MD
LG