Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі аптекарі повстали проти голландських конкурентів.


Надія Кандиба Німеччина, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Німецькі аптекарі вирішили вийти на барикади. Ринок, на якому вони досі фактично утримували монополію, захитався. В Саарбрюккені нідераландське акціонерне товариство Doc Morris, що спеціалізується на торгівлі медикаментами, нещодавно відкрило першу в Німеччині аптеку із сильно заниженими цінами. Німецькі фармацевти вирішили оскаржити це в суді.

Понад 20 тисяч аптек існує в Німеччині, на кожні чотири тисячі жителів - одна аптека. Всі їхні власники без винятку є дипломовані фармацевти, які на рівні лікарів можуть давати поради своїм клієнтам. Однак за таку розкіш доводиться також платити - ліки в Німеччині є вкрай дорогими. Вступити в конкурентну боротьбу з німецькими аптекарям вирішили голландці. Вони вже давно підступалися до німецького ринку, пропонуючи, наприклад, медикаменти через Інтернет. Урзула Мюллер, яка страждає від гіпертонії, регулярно купує таким чином свої ліки:

„Все робиться дуже просто. Поштою я відсилаю рецепт, а через три-чотири дні отримую пакунок з медикаментами”.

Таким чином за рік ця жінка заощадила понад сто євро. Порада аптекаря їй не потрібна, оскільки вона має хронічну хворобу й постійно перебуває під спостереженням свого лікаря. Тепер концерн Doc Morris відкрив у Саарбрюккені свою першу в Німеччині реальну, а не віртуальну аптеку. У ній деякі ліки, які не потребують рецепту, на 35 % дешевші, ніж у традиційній німецькій аптеці.

У тому, що аптеки відкривають великі концерни, Федеральне об”єднання німецьких аптекарів вбачає загрозу самій професії аптекаря, роль якого в майбутньому може звузитися лише до простого комерсанта. Річ у тім, що також німецьким аптекарям, щоб вистояти в конкурентній боротьбі, доведеться витрачати час на тривалі переговори з фармацевтичними компаніями про закупівельні ціни на ліки. У такому разі аптекарі, які працюють самостійно, матимуть значно гірші карти в порівнянні з великими торговельними концернами на кшталт Doc Morris. Крім того, як застеріг голова Федерального об”єднання німецьких аптекарів Гайнц-Ґюнтер, ризики від неправильно вжитих медикаментів можна утримати на мінімальному рівні лише в тому випадку, якщо кваліфікований фармацевт, як власник аптеки, й надалі особисто нестиме всю відповідальність за те, кому які ліки він продав.

У середу земельний суд у Саарбрюкені, однак, відхилив скаргу німецьких аптекарів, які вимагали відібрати у голландського конкурента ліцензію на діяльність у Німеччині. Міністр охорони здоров“я федеральної землі Саар Йозеф Геккен привітав таке рішення:

„Doc Morris дістав дозвіл на роботу, оскільки цього вимагало європейське право, яке стоїть над німецьким аптекарським законом і передбачає більшу свободу стосовно того, хто має право відкривати аптеку”.

Він сподівається, що пацієнти від цього тільки виграють, оскільки в майбутньому менше платитимуть за ліки.
XS
SM
MD
LG